Франция ще задържи бюджетен дефицит под 3% от БВП

Френският министър на икономиката, финансите и индустрията Франсис Мер заяви днес, че Франция е "около 3-те процента на бюджетния дефицит в момента, че страната му е направила онова, което е трябвало да направи през 2002 г., за да бъде той под 3 процента и, че ще направи необходимото, за остане на равнище от 3 процента през тази година, съобщи АФП.

Ясно е, че в началото на годината конюнктурата не е блестяща, но ние ще направим необходимото, заяви министърът по информационния канал Ел Си И. Подробностите ще станат известни в относително скоро време, допълни Мер, като уточни, че премиерът Жан-Пиер Рафарен ще оповести "постепенно и бързо контекста, в който това ще бъде направено".

Коментирайки полученото предупреждение във вторник от Брюксел за отклонение на държавните финанси, Франсис Мер посочи, че той абсолютно не отрича необходимостта постепенно да се намали дефицитът, но това според него трябва да стане, като се запази колкото е възможно добър растеж.

Според мен това е разумно, допълни икономическият министър на Франция, цитиран от АФП. Мер потвърди изявленията в Сената на представителя на десницата Филип Марини, който посочи вчера, че Франция е достигнала прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт в бюджетния си дефицит през 2002 г., вместо предвидените 2,8 процента.

Португалският премиер Жозе Мануел Дурау Барозу днес разкритикува решението на Франция да пренебрегне препоръките на партньорите си за намаляване на бюджетния дефицит без изрично да посочи, че Париж е обект на неговите упреци, предаде Франс прес.
Когато се подписва един пакт, той трябва да се спазва, заяви Дурау Барозу, цитиран от АФП. Или се подчинявате на правилата, или излизате от пакта. Вие не можете да подпишете и след това да действате сякаш това не е сериозно. Това е лошо за целия Европейски съюз, заключи португалският премиер.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес