Франция спира помощите за ромите, които искат да се върнат в родината си

Франция спира помощите за ромите, които искат да се върнат в родината си

През следващите дни преди края на годината Франция ще спре да изплаща помощи на ромите, които се съгласяват да се върнат в родината си. Това съобщи френският министър на вътрешните работи Манюел Валс, цитиран от информационните агенции.

Хуманитарната помощ за връщане, която ние премахваме, бе нещо, което правеше Франция привлекателна, и хората пристигаха, каза министърът. Според него Румъния и неправителствените организации и асоциации споделят заключението, че тази система "води до поквара".

Хуманитарната помощ за връщане се отнасяше главно до европейските граждани. Връщането ще бъде поето от държавата, ще се плаща минимална сума от 50 евро, за да може човекът да стигне до дома си, след като се върне в родината си, обясни министър Валс.

Досега чужденците от страна членка на ЕС, живеещи в крайна бедност във Франция и желаещи да се върнат в страната си, получаваха по 300 евро за възрастен и 100 евро за дете.

Миналата година повече от 10 600 души, включително 2000 деца, са се възползвали от хуманитарната помощ за репатриране, показват данните на Френската служба за имиграция и интеграция.

Ромското население от страни членки на ЕС във Франция - 15 до 20 000 души - обаче остава постоянно, тъй като експулсираните системно се завръщат, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?