Франция спря Албания и Северна Македония по пътя към ЕС

Борисов посъветвал Заев да не подава оставка: Нищо не е приключило, просто е отложено

Френският президент Еманюел Макрон

Лидерите на държавите от Европейския съюз не успяха да се договорят за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Очаквано Франция блокира процеса на разширяването на Европейския съюз, а на срещата на върха в Брюксел бе подкрепена и от Холандия и Дания, съобщиха информационните агенции.

Лидерите на ЕС са обсъдили и вариант за разделянето на Скопие от Тирана, като се стартират преговори само със Северна Македония, и Холандия е била склонна да го подкрепи. Париж обаче се е обявил и срещу подобен вариант.

"Има известно разочарование. Трябва да признаем, че не успяхме да постигнем консенсус, защото три държави отказаха да поканят двете страни да започнат преговори", каза литовският президент Гитанас Науседа пред журналисти.

"Всички са съгласни, че Северна Македония е направила много: тя промени името на страната, промени конституцията си и е направила всичко, за да бъде поканена. Затова смятам, че липсата на решение ще има сериозни политически последици в самата Северна Македония", предупреди той.

"Няма съгласие"

Дебатите за разширяването на ЕС бяха дълги и трудни, каза френски дипломат.

"По тази тема няма никакъв одобрен текст, защото няма съгласие за започване на преговори за присъединяване", уточни той.

Франция настоява за реформа на процеса на присъединяване, който смята за "неефективен" и "онеправдаващ". Така Париж пренебрегна широката подкрепа сред държавите от ЕС за даване на зелена светлина на страните, намиращи се в стратегически район на прага на общността.

Започването на преговори изисква пълно единодушие на страните членки.

България е една от страните, които твърдо подкрепят присъединяването на двете балкански страни.

"Има още какво да се направи"

"Нищо не е приключило, просто е отложено. Отчетена беше огромната работа, която свършиха колегите в Северна Македония и Албания. Да, безспорно има страх от разширяването. Но огромната част от държавите са "за” тези две държави да получат своята перспектива”, коментира премиерът Бойко Борисов.

"Всяка от държавите има своята логика, никой не е казал "не", всеки казва "добре, но нека да се подготвят максимално добре". Няколко месеца не са вечност", допълни той.

Той отбеляза, че е разговарял с колегата си от Северна Македония Зоран Заев.

"Свършил е много работа и има още какво да се направи", посочи Борисов.

Той припомни, че когато България е направила своя цивилизационен избор, всички политически партии в страната ни са били категорични, че това е нашият европейски път.

Заев да не подава оставка

Македонският премиер Зоран Заев е изправен под силен натиск от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да подаде остава.

Борисов обаче го е посъветвал да не си подава оставката.

По-рано македонският премиер беше заявил, че правителството ще падне, ако това не се случи.

Каракачанов: Политиците в Скопие имат шанс да се поправят

Политиците в Скопие имат шанс да се поправят, коментира от своя страна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който почете Деня на военните парашутисти.

"Тъй като сме на военен празник, представете си, че чуха командата от Брюксел "Свободно, поправи се!", обаче, като ги виждам, не са разбрали за какво става дума, защото вчера, след два дена отново "тупане на топката", историческата комисия се прибра без никакъв резултат", коментира Каракачанов.

Той научил от членовете на българската част на комисията, че е имало съвсем умишлено "тупане на топката", демонстративно напускане на залата от страна на трима от представителите на Северна Македония с аргумент за приключило работно време.

Така няма да стане, но ако не са го разбрали, толкова по-лошо за тях, коментира Каракачанов.

На въпрос какъв ще е резултатът, ако сроковете не бъдат спазени, Каракачанов коментира, че ако те не се изпълнят "има антре, стоят в антрето, в коридора".

Според вицепремиера България не трябва да се съобразява с други държави, а трябва да реши проблемите си.

Как да тълкуваш факта, че преди пет дни македонският премиер казва "аз събрах комисията и им дадох инструкции да работят бързо и да постигнат съгласие", а самата комисия два дена по-късно шикалкави и тупа топката. Значи, или не го слушат, или някой лъже, и в двата варианта обаче, нас не ни устройва това, коментира Каракачанов.

Попитан има ли полезен ход българската държава след негативните новини от Брюксел по отношение на Северна Македония, Каракачанов заяви, че полезният ход е бил направен с решението на Министерския съвет, което постави конкретни условия на Скопие.

"Както виждате, пак бяхме най-благородни, но поставихме много ясни условия, които изискваме да бъдат спазени и сме определили срокове. Както виждате, не само България преценява, че нещата в Скопие не вървят така, както трябва, и Франция наложи своята позиция", каза вицепремиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа