Франция върна български роми "по най-културния начин"

Франция върна български роми "по най-културния начин"

С полет от Париж 13 експулсирани български роми се завърнаха в сряда вечерта в родината си. Много от тях отказаха да говорят пред медиите, а някои криеха и лицата си от камерите. Жена на име Севдалина Алексиева сподели своето задоволство от "културния начин", по който френските власти са ги качили на самолета.

В отговор на въпрос какво работят ромите във Франция тя заяви: "Ами, както тук в България – строителство, сервитьори, който може в дюнер кебап". Тя сподели, че местните власти са искали от тях да имат квартира, адресна регистрация и да работят легално.

Самата тя работела, но нелегално и нямала адресна регистрация, което е станало причина за нейното експулсиране.

"По културния начин (са ги върнали, бел. ред.), полицията дойде и каза, че не можем да живеем нелегално, трябва да се приберем или да си намерим, не да ни насилстват нали, просто да си намерим квартири, нали да може да се регистрираме и да се плати за година или за три месеца предварително", разказа тя.

За последно тя е била общ работник в закусвалня за дюнери. Собственикът на заведението ѝ предоставил и стая, в която жената живеела заедно с трите си деца. Въпреки че работела нелегално и не била регистрирана на адрес, Севдалина твърди, че е посещавала курсове по френски в местна църква, а децата ѝ учили във френско училище.

По-голямата част от групата завърнали се роми са от района на Варна и Търговище.

Друга българка, пожелала анонимност, сподели, че във Франция наистина има български граждани, които се занимават с грабежи и проституция, но тя не знаеше сред завърналите се да има такива. Тя обясни, че е разбрала от вестниците, че трябва да напусне страната. Според нея повечето от завърналите се в България след време отново ще отидат във Франция.

Всеки български гражданин, съгласил се да се върне в страната, получава безвъзмездна помощ от френското правителство - 300 евро за възрастен и 100 евро за дете.

Един от завърналите се потвърди, че е получил парите и с видимо задоволство сподели, че една седмица даже бил настанен в хотел.

Чуждите медии, които следят темата с нестихващ интерес, отбелязват в четвъртък, че българското правителство подкрепя мерките на Франция по експулсиране на роми.

В. "Ню Йорк таймс" цитира изказване на българския външен министър Николай Младенов, в което той критикува медийното отразяване на проблема. "България има право да депортира чужди граждани, ако те нарушават правилата. Днешната ситуация във Франция засяга много малка група български граждани, за разлика от други страни, и въпросът бе преекспониран в медиите - става дума за чисто вътрешнополитически френски дебати", казва Младенов

Германският "Франкфуртер Алгемайне цайтунг" пише, че консервативното българско правителство защитава френската позиция. Изданието цитира вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото във френските действия нямало нищо обезпокояващо. Българските граждани, които не спазват законите на други европейски държави, винаги са били връщани в родината им, казва той.

Европейски медии съобщават, че ЕК ще разследва случая с депортирането на български и румънски роми от Франция. А румънският "Котидианул" и агенция ДПА информират, че от 1 януари досега от Франция са били репатрирани над 8000 румънски и български роми. "Хамбургер Абендблат" пък напомня, че през миналата година Франция е върнала 10 000 роми в България и Румъния, предаде радио Дойче веле.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?