Франция въвежда екотакса върху самолетните билети

Франция въвежда екотакса върху самолетните билети

Френското правителство смята да въведе екотакса от 1.50 до 18 евро върху самолетните билети от 2020 година за всички полетите, които излитат от френски летища, освен за полетите за връзка към Корсика или отвъдморските територии, предадоха световните агенции във вторник.

Тази мярка, която ще се прилага за всички компании, предвижда екотакса от 1,50 евро за вътрешните национални полети и за вътрешноевропейския в икономична класа, и до 18 евро за полетите извън ЕС в бизнес класа, уточни държавният министър и министър на екологичния и солидарен преходна транспорта Елизабет Борн.

Очакваните приходи от този налог през 2020 г. са в размер на 180 млн. евро и ще бъдат вложени в ежедневната транспортна система на страната, допълни Борн.

Предложение за въвеждане на екоданък за полетите, за да се намалят вредните емисии в атмосферата направи през миналата година финландският Съюз за защита на природата. Той обаче смяташе, че събраните от него приходи трябва да се инвестират в подкрепата за екологични видове транспорт.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?