Франция въвежда нови строги ограничения с надежда да избегне нова карантина

Франция въвежда нови строги ограничения с надежда да избегне нова карантина

Френският премиер Жан Кастекс обяви снощи поредица от нови ограничения, свързани с епидемията от коронавирус, по-специално затваряне на границите за държави извън Европейския съюз, с надежда да се избегне "нова карантина", съобщи Франс прес.

Следващите няколко дни ще са решаващи, предупреди Кастекс в изненадващо изказване след заседание на съвета по отбрана.

Въпросът за нова карантина се поставя основателно, но ние сме наясно колко силно се отразява това във всички направления, предупреди министър-председателят.

Кастекс обяви затварянето, считано от утре в полунощ, на границите към външни за ЕС държави, освен ако не е налице основателна причина.

Премиерът съобщи също, че ще се изисква отрицателен Пи Си Ар тест при всяко влизане във Франция от страна членка на ЕС, с изключение на трансграничните работници.

Тази мярка, която вече е в сила от миналата неделя за морския и въздушния транспорт, трябва да бъде разширена и към сухопътния транспорт.

Освен това, всички пътувания от и до отвъдморските територии, също ще са възможни само при основателна причина.

Търговските центрове с площ над 20 000 квадратни метра, в които не се продават храни, и където има най-голямо струпване а хора, също ще бъдат затворени от утре.

Във всички компании, където това е възможно, ще се разшири дистанционната работа. Тази мярка вече е в сила за държавната администрация.

Кастекс беше категоричен, че ще се налагат санкции при нарушения на вечерния час, нерегламентирани празненства и незаконно отваряне на ресторанти.

Премиерът каза, че във Франция положението е тревожно, макар да е по-добре контролирано отколкото в някои съседни държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа