Франция вижда Европа като федерация от държави-нации

Московиси, който пристигна в Прага, за да обсъди процеса на разширяване и бъдещето на Европа, заяви, че французите отказват да приемат такъв институционен модел, който не зачита държавното многообразие. Отстоявайки тезата на френския премиер Лионел Жоспен, той предложи да се върви към изграждане на федерация от държави-нации при зачитане на спецификата и оригиналността, характерни за европейските институции.

Френският министър отбеляза, че договорът от Ница е открил пътя към разширяването и сега най-важното е ратифицирането му да приключи до края на 2002 г. Коментирайки ирландското "не" на договора от Ница, Пиер Московиси изтъкна колко важно е гражданите на ЕС да бъдат добре информирани за процесите в съюза. Това според Московиси важи както да страните-членки, така и за кандидатите, които трябва да бъдат тясно асоциирани към дебатите, защото те засягат функционирането на разширена Европа.

Същевременно в Австрия белгийският премиер Ги Верхофстат се обяви за пряк избор на председателя на Европейката комисия от гражданите на ЕС и за създаване на "силна еврокомисия". В експозе пред участниците в срещата на австрийската Народната партия в Гьотвайг Верхофстат изтъкна необходимостта комисията да се концентрира върху важните цели и да формира европейско правителство, на което да не се налага всекидневно да отговаря за "различни дребни програми".

Австрийският канцлер Волфганг Шусел от своя страна отбеляза, че не е необходимо да се създават нови институции в ЕС, а да се направи по-ефективна работата на сега съществуващите. "Това, което е необходимо, са Комисия, Парламент и Съвет с ясно разпределение на задачите", заяви Шусел. Според него всяка друга структура би била твърде сложна.

Още от Форум