Франция забрани обръщението "госпожица" в официални документи

Франция забрани използването в официални документи на обръщението "госпожица" (mademoiselle - мадмоазел), също и формулировката "фамилия по баща" (nom de jeune fille) и "фамилия по мъж" (nom d'еpouse), съобщиха френските медии.

Съответното нареждане от кабинета на министър-председателя Франсоа Фийон е било разпространено на 21 февруари.

Вместо "мадмоазел" в документите вече ще се използва обръщението "госпожа" (madame - мадам). В нареждането се отбелязва, че по икономически причини забраната няма да влезе в сила веднага, а едва след като свършат бланките със старите формулировки.

Забраната на обръщението "госпожица" и понятието "фамилия по баща" бе наложена след активна пропагандна кампания на феминистките движения. Активистките на тези движения настояваха, че обръщението "госпожица" е сексистко, защото когато се използва, то показва семейното положение на жената.

Освен това феминистките обръщаха внимание и на частта "oiselle" от обръщението "mademoiselle", което означава девица, което феминистките приемат за обидно.

Във Франция с "мадмоазел" се обръщат към млади неомъжени жени. Зад обръщението прозира и галантният начин на мъжете да кажат на една жена, че е млада, привлекателна и свободна.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?