Франция забрани със закон мобилните телефони в класната стая

Франция забрани със закон мобилните телефони в класната стая

Френският парламент прие закон за забрана на използване на мобилни телефони и други комуникационни средства в началното и средното училище, който бе внесен от управляващата партия "Република, напред", съобщи телевизия Бе Еф Ем.

Предложението за забрана на мобилни телефони в класната стая бе едно от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон.

"Изпълнението на тази инициатива ще се отрази благоприятно на процеса на обучение на учениците, ще позволи да се съсредоточи вниманието им върху учебните предмети и ще създаде благоприятна атмосфера за получаване на знания", заяви министърът на националното образование Жан-Мишел Бланкер.

В закона се предвижда пълна забрана на комуникационни средства в началното и средното училище с изключение на случаите, когато смартфоните се използват за образователна цел. Това се отнася не само до учениците, но и до учителите. Правилата може да влязат в сила още през септември.

Според социологически изследвания около 86 процента от децата на възраст от 12 до 17 години във Франция ползват всекидневно смартфони, включително по време на учебните занятия.

Споделяне

Още от Европа