Франция задържа британски траулер в разгара на спора за риболова

Преди това публикува списък с възможни санкции, ако Великобритания откаже разрешителни за риболов

Франция задържа британски траулер в разгара на спора за риболова

Франция задържа днес британски траулер в териториалните си води, който е извършвал риболов без разрешително, и издаде устно предупреждение към друг кораб в разгара на остър спор между двете съседни страни за достъпа до риболовни райони след Брекзит, предаде Ройтерс.

Френската министърка по морските въпроси Аник Жирарден написа в Туитър, че траулерът е бил пренасочен към френското пристанище Хавър, ескортиран от морската полиция.

Франция е ядосана, че Великобритания отказва да издаде всички договорени лицензи за ловене на риба в британски води. Великобритания заяви, че е издала разрешителни за риболов на кораби, които са могли да докажат, че са извършвали риболов в нейни води в годините преди излизането на страната от Европейския съюз на 31 януари 2020 г. Преговорите между Великобритания и Европейската комисия по въпроса продължават тази седмица.

Франция публикува списък с възможни санкции

По-рано Франция огласи списък със санкции, които може да влязат в сила от 2 ноември, ако не бъде постигнат достатъчен напредък в предизвикания от Брекзит спор за риболова между нея и Великобритания. Париж добави, че работи и по втори кръг санкции, който може да засегне електроенергийните доставки за Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Франция в частност може да затегне граничния и санитарния контрол за стоките, идващи от Великобритания, да не допуска британски риболовни плавателни съдове до определени свои пристанища, както и да засили проверките на камионите, пътуващи от и до Обединеното кралство, заявиха в съвместно комюнике министерствата на морските и европейските въпроси на Франция.

"Подготвя се втори кръг санкции. Франция не изключва варианта да преразгледа електроенергийните си доставки за Обединеното кралство", се допълва в изявлението.

Френските рибари разполагат само с половината от нужните им разрешителни, за да ловят риба в британски води, като според Париж тези разрешителни име се полагат по право след Брекзит, заяви по-рано вчера френският правителствен говорител Габриел Атал. Някои от санкциите може да влязат в сила още в началото на другата седмица, ако не бъде постигнат достатъчен напредък, каза той.

"Търпението ни се изчерпва", добави Атал, който подчерта, че една от мерките може да се отнася до френските електроенергийни доставки за Великобритания.

Френският министър на европейските въпроси Клеман Бон заяви отделно от това вчера, на изслушване в парламента на Франция, че Париж може да засили граничните проверки за стоките от Великобритания, ако положението с риболовните разрешителни не се подобри.

"Нашата цел не е да налагаме тези мерки, а да получим разрешителните", добави Бон.

Правителството на Борис Джонсън разбира само езика на силата, заяви днес Клеман Бон. "Сега трябва да говорим с езика на силата, защото се опасявам, че, за съжаление, това британско правителство не разбира друг", заяви Бон пред CNEWS. "Имам впечатлението, че те разбраха, че трябва да се върнат на масата за преговори. Но ако не го направят, ще продължим", добави той.

"Не ми е приятно и не е много интелигентно, но с партньор, който разбира само езика на силата, трябва да говорим на този език", подчерта френският дипломат. "Не можем да имаме атмосфера на доверие със съсед, партньор, който не спазва правилата", добива той.

Френската министърка на морските въпроси Аник Жирарден заяви днес, че ответните мерки, обявени с цел защита на правата на френските рибари не са война, а сблъсък, целящ да принуди Великобритания да спазва споразумението, сключено след Брекзита. "Имаме права за риболов, трябва да ги защитим и ги защитаваме", подчерта тя пред Ер Те Ел.

Спорът се върти около издаването на разрешителни за риболов в териториалните води от шест до 12 морски мили от британското крайбрежие, както и във водите около остров Джърси, владение на британската корона в Ламанша.

По-рано тази година напрежението около ситуацията накара Франция и Великобритания да изпратят свои кораби към бреговете на Джърси.

Отговорът на Лондон

Помолен да коментира ситуацията, говорителят на британския премиер Борис Джонсън заяви: "Важно е да се подчертае, че 98 процента от разрешителните за риболов са издадени".

"Продължаваме да работим с френското правителство по предоставянето на още въз основа на доказателствата, които те представят. Както знаете, през последните седмици бяха издадени редица допълнителни разрешителни. Ще продължим обсъжданията си с тях по този въпрос", добави той.

Великобритания ще обмисли следващите си стъпки след обявяването от Франция на списък с възможни санкции. Лондон ще поиска в тази връзка спешни разяснения от Париж по темата. Това съобщи британският министър по въпросите на Брезит Дейвид Фрост, цитиран от Ройтерс.

"Тъй като при нас не са постъпвали никакви официални уведомления от страна на френското правителство, ще поискаме спешни разяснения за техните планове", написа Фрост в Туитър. "Ще обмислим какви са необходимите по-нататъшни действия в тoва отношение."

Споделяне

Още по темата

Още от Европа