Франция замразява авоари на сирийски фирми химическите оръжия

Франция замразява авоари на сирийски фирми химическите оръжия
Франция обяви, че замразява авоарите на трима души и девет компании, повечето базирани в Сирия и Ливан, за които се подозира, че са замесени в разработването на химически оръжия в Сирия, съобщи Ройтерс.
 
Министърът на финансите Брюно Льо Мер и външният министър Жан-Ив Льо Дриан съобщиха в общо изявление, че мярката е насочена срещу мрежа, заподозряна в подпомагане на сирийския Център за научни изследвания и разработки - "главната сирийска лаборатория, отговаряща за разработването и неконвенционалното производство на химически оръжия и балистични носители". 
 
Санкционираните лица и фирми са съдействали за "разработването и/или придобиването от центъра на материали, допринасящи за разработването на военни химически и балистични способности на тази страна", се казва в съобщението, което не споменава поименно засегнатите компании и лица.
 
Имена, адреси и рождени дати са посочени в три заповеди на министерствата на финансите и на външните работи, публикувани днес в "Журнал Офисиел" (Държавен вестник), предаде Франс прес.
 
Това са компаниите "Ал Махрус груп" (Al Mahrous Group) от Дамаск, с филиали в Дубай и Египет, "Сигматек" (Sigmatec), също от Дамаск, "Текнолаб" (Technolab), базирана в Ливан, и търговска компания от Гуанчжоу, Китай, а също така двама сирийски граждани и лице, родено в Ливан през 1977 г., чиято националност не се уточнява. Авоарите се замразяват за шест месеца от днешна дата.
 
Франция вече наложи същата мярка през януари срещу 25 служители на фирми - сирийски, но също така и френски, ливански и китайски, заподозрени за снабдяване на сирийската химическа програма. Сред санкционираните фирми имаше вносители и дистрибутори на метали, електроника и осветителни системи. Някои нямаха физическо присъствие на регистрираните адреси, припомня АФП. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят