Франция замразява военното сътрудничество с Русия, Германия спира отбранителния износ

Франция замразява военното сътрудничество с Русия, заяви по време на посещението си в балтийските републики френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс.

Той уточни, че мярката ще засегне съвместни военни учения, но не каза нищо за съдбата на договорите за доставка на хеликоптероносачи "Мистрал" на Русия. Вчера Льо Дриан заяви, че такова решение няма да се взема преди октомври, отбелязва Ройтерс.

Франция предлага да изпрати бойни самолети, за да помогне в осигуряването на въздушни патрули над балтийските републики и Полша на фона на растящото напрежение между Запада и Русия, обяви още Жан-Ив льо Дриан.

По думите му Париж "е на разположение - ако НАТО поиска – да предостави патрули за охрана на въздушното пространство" в бившите съветски републики и Полша, които сега са членки на алианса, каза Льо Дриан при посещение в Естония.

САЩ и Великобритания вече предоставиха такава помощ, отбелязва Асошиейтед прес.

Евентуалният френски принос може да включва бойни самолети, самолети за наблюдение АУАКС и радар, каза по-рано пред АП служител на френското министерство на отбраната, пожелал анонимност.

Германия реши да спре одобряването на всякакъв износ за Русия в сферата на отбраната, заяви говорител на германското икономическо министерство, цитиран от Ройтерс.

По-рано през седмицата правителството нареди на отбранителния концерн "Райнметал" да спре доставката на бойна симулационна техника на Русия.

Говорителят на министерството заяви, че това е бил "единичен случай", но посочи, че бъдещи сделки също ще бъдат блокирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?