Франция заплашена от замърсяване с мазут след катастрофата на танкера Престиж

От танкера Вики, който снощи се блъсна в останките от потъналия на 14 декември в Ламанша транспортен кораб Триколор, е започнало да изтича гориво в белгийски териториални води, съобщи белгийската брегова охрана, цитирана от АФП. Засега опасност от замърсяване няма.

На борда на плаващия под турски флаг танкер се извършва инспекция на щетите. След катастрофата в танкера е проникнала вода, но за момента ситуацията е стабилна и има малка опасност той да потъне.

Франция възбуди днес съдебно преследване срещу виновниците за потъването на петролния танкер Престиж, след като първите следи от замърсяване с мазут достигнаха френските брегове, предаде АФП.

На 13 декември френският президент Жак Ширак заяви на срещата на върха на ЕС в Копенхаген, че Франция незабавно ще заведе дело, ако замърсяването от Престиж стигне до френското крайбрежие. В съответствие с този ангажимент прокуратурата в Брест, Югозападна Францияq възбуди днес съдебното преследване, уточниха от Елисейския дворец.

Превозващият 66 000 тона керосин, танкер Вики пътувал от град Анверс в северна Белгия към Ню Йорк. Въпреки многобройните предупреждения на бреговата охрана той се блъсна снощи в останките от норвежкия транспортен кораб Триколор, който на 14 декември потъна в Ламанша с 2862 нови автомобила на борда. Това е вторият кораб, който се блъска в останките на Триколор.

Френската брегова охрана съобщи, че танкерът Вики е бил предупреден за близостта на потъналия кораб, но поради неизяснени за момента причини не е успял да избегне удара.

Говорител на компанията собственик на новрежкия кораб Триколор съобщи, че преди останките му да бъдат извлечени от Ламанша, от резервоарите му трябва да бъдат изпомпани 2000-те тона гориво. Той допълни, че операцията по изпомпването на горивото трябва да приключи до 14 дни, ако времето е благоприятно. По думите му от 22 декември насам вече една трета от горивото е извадено.

На 20 декември прокуратурата в Брест започна предварително следствие и оттогава се взимат проби за следи от замърсяване с мазут.

Мазутът, който изтича от трюмовете на либерийския танкер, потънал край испанската област Галисия, започна да замърсява френските плажове в департаментите Жиронда, Ланди и Шаранта. В близките дни се очакват нови, по-големи петна мазут, припомня АФП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?