Франция започва да излиза постепенно от карантината

Франция започва да излиза постепенно от карантината

Франция започва от днес процес на постепенно излизане от карантината, наложена във връзка с разпространението на коронавируса.

Решението беше взето миналата седмица от президента Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип и одобрено от парламента. Страната беше в строга карантина 56 дни, през които от коронавируса починаха над 26 хиляди души.

От днес във всички градове се отменя задължителната употреба на хартиен формуляр или електронен пропуск с QR код, с които досега бе разрешено на хората да напускат за кратко дома си.

Сега обаче тези, които отиват на работа в Париж, трябва да се снабдят с декларация с печат от работодателя, в която по-специално се посочва часът на пътуването.

От пътниците в обществения транспорт ще се изисква да представят този документ при проверка - в противен случай ще им бъде наложена глоба от поне 135 евро.

Пътниците също така трябва да носят маски.

На всяка платформа на парижкото метро има устройства за дезинфекция на ръцете. На пода ще има обозначителни стрелки и демаркационни ивици, които трябва да бъдат следвани, за да се поддържа дистанцията.

Около 60 процента от регионалните влакове и 25 на сто от високоскоростните експресни влакове, свързващи основните градове на страната, ще се движат по маршрутите си.

В столицата ще функционира около 75 процента от наземния и подземен обществен транспорт. Ще бъдат закрити 60 от 302 метростанции.

В пиковите часове метрото ще се използва главно за тези, които отиват на работа и имат декларация, както и хора, които се нуждаят от този вид транспорт поради спешни ситуации.

В страната се отварят всички магазини, с изключение на големите търговски центрове (с площ от 40 хиляди квадратни метра или повече). Супермаркетите ще се отворят с разрешение на кметовете. Магазините могат да изискват от купувачите да носят маска.

Пазарите отварят. Парковете и площадите в повечето градове остават затворени. Но хората, които искат да потренират на чист въздух, ще могат да влязат в тях. Общинските власти също по своя преценка ще вземат решение за достъпа до бреговете на езерата и морските плажове.

В страната няма да работят театри и концертни зали.

Всички кафенета и ресторанти са затворени поне до юни.

Днес училищата ще бъдат отворени за учителите, за да подготвят класовете за връщането на учениците, планирано за 14 май.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус