Франция засилва правомощията на властите в борбата с тероризма и екстремизма

Франция засилва правомощията на властите в борбата с тероризма и екстремизма

Френският Сенат одобри законодателство за борба с тероризма, което включва в наказателното право извършването на спешни обиски и засилени правомощия за наблюдение върху заподозрени, съобщи ДПА.

Правителството на президента Еманюел Макрон заявява, че новите мерки са необходими, за да се даде възможност на службите за сигурност да разбиват терористични заговори при обявено извънредно положение. Вносителите на промените бяха критикувани от националния омбудсман, правозащитни групи и клонящия наляво съюз на съдиите.

Законопроектът бе приет с 229 срещу 106 гласа в 348-местната горна камара на френския парламент. За него гласуваха сенаторите от главната опозиционна група - "Републиканците" от десния център, докато социалистите и комунистите се обявиха против.

Законопроектът ще бъде пратен за дебат и гласуване в Националното събрание (долната камара), където центристката партия "Република, напред!" на Макрон има мнозинство.

Законодателната инициатива вкарва в действащия наказателен кодекс на Франция извънредни правомощия, които позволяват на властите да затварят места за молитви, където се пропагандират екстремистки идеи, да ограничават придвижването на хора, заподозрени във връзки с тероризма, както и да обискират недвижими имоти.

В действащото френско законодателство извънредните правомощия за ограничаване на движението и обиск могат да се прилагат само в случай на терористичен акт и са предмет на съдебно решение и евентуално обжалване, поясни ДПА.

Агенцията припомни, че Франция е в извънредно положение от ноември 2015 г., когато джихадисти избиха 130 човека в поредица координирани нападения в концертната зала "Батаклан", барове и кафенета в Париж.

Споделяне

Още от Европа