Французи обвиняват САЩ, че прекупуват поръчани от тях маски в Китай

Французи обвиняват САЩ, че прекупуват поръчани от тях маски в Китай

Френският регион Гранд Ест, който е най-силно пострадалият в страната от коронавирусната пандемия, обвини САЩ за това, че прекупуват поръчаните от французите в Китай спешно необходими защитни маски.

"Те вадят пари кеш и плащат два или три пъти повече от цената на нашата поръчка", каза Ротнер в интервю пред RTL в четвъртък.

Той поясни, че натоварените в самолета произведени в Китай маски, са били закупени направо на пистата за излитане, точно преди така необходимите предпазни средства да излетят за Франция.

Ние работим денонощно да осигурим пристигането на маските, коментира Ротнер и обвини нечестната конкуренция за забавянето на доставката.

"Длъжни сме да се борим", подчерта Ротнер, в чийто регион влизат Елзас, Лотарингия и Шампан Ардени.

Той не уточни колко маски САЩ са прекупили от французите.

Правителството в Париж все още не е потвърдило обвиненията, отправени от Жан Ротнер.

Съединените щати, които в момента имат най-голямото известно в момента количество заболели от коронавирус, се опитват да поръчат всички достъпни маски, нарушавайки доставките за други страни, пише и френският в. "Либерасион".

Изданието уточнява, че източният регион на Франция все пак е получил 2 млн. маски от Китай в сряда.

Зарази избухналата пандемия от коронавирус, Франция поръча милиард защитни маски, една четвърт от които на Китай. Президентът Еманюел Макрон освен това каза по-рано, че страната трябва да си възстанови независимостта в производството на жизненоважни медицински материали и да не зависи прекомерно от вносни. Той се надява да възвърне "националния суверенитет" до края на 2020 г.

В същото време френският разследващ сайт Mediapart разкри, че правителството още през януари е знаело за стопяващите се медицински запаси. Макар да е било наясно с този факт, здравното министерство е решило да поръча само ограничено количество маски.

Според изданието правителството съзнателно е прикривало недостига на маски над два месеца, като в същото време е сменило препоръката към гражданите. Първоначално здравният директор настояваше всеки човек, който е в контакт с пациент, заразен с коронавирус, задължително да носи маска. Когато обаче запасите от маски започнаха да се топят, той направи обратен завой и каза, че повече няма необходимост от това.

Поради ограничените доставки на маски много здравни работници, както и тези на първа линия в борбата с кризата, бяха изложени на риск.

Сега всички с внимание следят каква ще е политиката на правителството когато наближи краят на наложените строги ограничителни мерки. Зам.-министърът на икономиката Агнес Пание- Рюнаше призна, че държавата ще трябва "масово да екипира населението", отбелязва Mediapart.

В същото време ръководители на по-ниски нива следват примера на Ротнер и вземат нещата в свои ръце. Ръководителят на югоизточния френски регион е поръчал 60 млн. маски, но също се оплаква от забавяне на доставката.

По официални данни в региона Град Ест от коронавирус досега са починали 1585 човека. В тези данни за пръв път се отчитат и 570 души, починали в дом за възрастни.

По информация на здравното министерство, в цяла Франция жертвите на коронавируса надхвърлят 4000. Тази статистика обаче отчита само смъртните случаи в болниците.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус