Французи ще демонстрират солидарност с експулсираните роми

Французи ще демонстрират солидарност с експулсираните роми

Национална демонстрация ще се проведе във Франция на 4 септември в знак на солидарност с ромите, след като правителството реши да експулсира стотици представители на етноса обратно в родните им държави – основно Румъния и България. Очаква се в проявата да се включат представители и на десни, и на леви партии, както и на най-големите профсъюзи, съобщават местни медии.

Само преди дни социологическо проучване показа, че две трети от французите одобряват действията по репатрирането на придошлите в страната роми с аргумента, че застрашават обществената сигурност в страната. Политиката на Саркози обаче предизвика критиките на правозащитни организации, на Ватикана, представители на ООН и на ЕС.

В същото време румънският министър на вътрешните работи Василе Блага заяви, че нито един от репатрираните от Франция роми не е бил регистриран във френската или румънската полиция.

“Извършихме щателни проверки, които показаха, че нито едно от лицата, които бяха върнати в Румъния миналата седмица, не фигурират в регистрите на румънската и френската полиция като закононарушители“, каза Блага пред австрийската агенция АПА в кулоарите на международен форум близо до Залцбург.

Той не се нае да коментира обясненията на Франция, че това са доброволни завръщания. "Франция плаща за тези доброволни завръщания. Дали това е добра политика? Това е въпрос, по който не искам да изказвам мнение", посочи той.

Ден по-рано вътрешният министър на Австрия Мария Фектер оправда втвърдяване на условията за прием на кандидатите за убежище с желание да се избегнат злоупотреби от страна на ромите. Тя поиска да се ограничи свободата на придвижване на кандидатите за убежище, докато се разглежда молбата им. По този начин ще сме сигурни, че помощите за кандидатите за убежище не стават джобни пари за ромите от Югоизточна Европа", заяви Фектер.

Тя посочи, че в последно време са нараснали молбите от македонски роми за убежище в Австрия, но щом ги регистрират и им дадат помощите, те напускат приемните центрове..
Носителят на Нобелова награда за мир Ели Визел заяви, че е недопустимо да се прави сравнение между депортиранията на евреи по време на Втората световна война с настоящите експулсирания на роми от Франция, като същевременно изрази солидарност с ромската общност, предаде в неделя Франс прес.

"Трябва да се внимава как се формулират нещата. Ромите ги пращат в Румъния, не в Аушвиц", заяви в събота вечерта Нобеловият лауреат за мир по телевизия Франс 3 . Той определи като недопустимо сравнението между съдбата на евреите и експулсиранията на роми.

"Нямаме право да банализираме събитията, паметта и спомените", добави Визел и изрази подкрепата си за ромите.

"Аз самият като бивш бежанец не мога да не се солидаризирам с тези мъже, жени и деца, които са във Франция. Смятам, че те не бива да бъдат експулсирани. Франция е страна, култура, цивилизация и може да се намерят по-човечни решения", заяви Ели Визел.

От 1 януари от Франция са експулсирани общо 8313 румънски и български граждани, спрямо 9875 за цялата 2009 година, сочат данни на френското министерство на имиграцията.

Във Франция живеят около 15 000 роми, които се ползват от правилата на ЕС за свободно придвижване, но често живеят в тежки условия. След като прекарат три месеца във Франция и не могат да докажат източник на доходи нито постоянно жилище, те са в незаконна ситуация и може да бъдат експулсирани, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят