Французи срещу чеченци в Дижон, властите изпратиха полицейски подкрепления

Французи срещу чеченци в Дижон, властите изпратиха полицейски подкрепления

Френските власти изпратиха полицейски подкрепления в Дижон за потушаване на сблъсъците, които бушуват четири поредни нощи между съпернически банди в града, предаде Ройтерс.

Причините за размириците, при които са ранени поне 10 души, се разследват, но местните власти смятат, че те явно са свързани с търговия с наркотици и напрежение между представители на чеченската общност във Франция и други групи.

Подобни сблъсъци избухнаха в Ница през последните дни, а според кмета на града те са били свързани с напрежение за наркотеритория между местни чеченски жители и техни съперници.

Размириците в квартал Грезий в Дижон започнаха миналата седмица, след като, както беше съобщено, младеж от чеченската общност е бил нападнат от местни наркодилъри. Представители на чеченската общност призовали в социалните мрежи за отмъщение и сблъсъците избухнали в петък.

По телевизията бяха показани подпалени коли и кофи за боклук. Млади хора с качулки и маски обикаляха с метални пръти или бухалки. Полицейски хеликоптер кръжеше във въздуха, а десетина полицейски микробуса се бяха наредили на улица в района, докато пожарникари гасяха огъня.

В града бяха изпратени полицейски подкрепления, а на място днес пристигна държавният секретар към министерството на вътрешните работи Лоран Нунес, който похвали органите на реда за техните усилия.

Графити, изрисувани на фасадата на местен магазин, гласяха "Да живее Путин", имайки предвид руския президент Владимир Путин.

Русия води две войни с чеченски сепаратисти през 90-те години на 20-и век и в началото на 21-и век, втората - след идването на Путин на власт. Франция предложи убежище на много чеченци по онова време и сега на различни места в страната има чеченски общности, отбелязва Асошиейтед прес.

Грезий е беден квартал, в който живеят много северноафрикански имигранти. Полицейски източник описа чеченците като тежко въоръжени и заяви, че те са казали на местните органи на реда, че са дошли да "разчистят нещата", отбелязва Ройтерс.

Руски дипломати във Франция изясняват ситуацията с размириците в Дижон, каза посланикът на Русия в Париж Алексей Мешков.

По думите му много от участниците в сблъсъците са чеченци, които са поискали политическо убежище и нямат руско гражданство.

Той заяви, че руските дипломати са се свързали с френската полиция за получаване на информация, за да защитят интересите на евентуални граждани на Русия.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) осъди нападението срещу журналисти при отразяване на размириците в Дижон.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?