Французи вече гласуват на парламентарните избори

Очаква се партията на президента Макрон да спечели убедително

Французи вече гласуват на парламентарните избори
Първият тур на парламентарните избори във Франция започна още в събота в няколко отвъдморски френски територии в Америка - Френска Гвиана, Гваделупа, Мартиника, Сен-Мартен и Сен-Пиер и Микелон, съобщи ДПА.
 
Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон се нуждае от мнозинство в 577-местното Национално събрание, за да осигури подкрепа за своя премиер Едуар Филип и да превърне в закони предизборните си обещания.
 
Според последното проучване на общественото мнение неговото центристко движение "Република напред" ще спечели с 29 до 31.5 на сто от гласовете.
 
Вторият тур на изборите ще се състои следващата неделя.
 
Допреди победата на Макрон на президентските избори миналия месец подобен развой изглеждаше невероятен. Много от политическите анализатори се отнасяха скептично към възможността новосъздадената партия на бившия банкер да спечели повече от половината от 577-те мандата в Националното събрание при толкова много непознати за избирателите кандидати в нейните редици, отбелязва Ройтерс.
 
Но сега дори и някои представители на Социалистическата партия на бившия президент Франсоа Оланд и крайнодесния Национален фронт публично заявяват, че "Република, напред!" най-вероятно ще спечели мнозинство и просто призовават избирателите да направят това мнозинство колкото може по-малко.
 
В същото време консервативната партия "Републиканците", която според социологическите изследвания е втора сила след формацията на Макрон, има някакви чезнещи надежди, че ще заеме позицията на балансьор във властта.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?