Французин и американец с Нобел за изследванията си върху свойствата на светлината

Серж Арош и Дейвид Уайнленд

Французинът Серж Арош и американецът Дейвид Уайнленд ще си поделят Нобеловата награда за физика за 2012 година за новаторски експериментални методи, позволяващи да се измерват и контролират отделните квантови частици. Тяхната "квантова оптика" позволява да се работи със светлината и материята във възможно най-първично ниво.

Откритията на двамата физици дават огромно поле за развитие на комуникационните технологии и изчислителните машини.

Дейвид Уайнленд е американски физик, работещ в Националния институт за стандартите и технологиите на САЩ. През 1978 година той за първи път демонстрира технологията за лазерно охлаждане на йони. Серж Арош е френски физик, роден в Мароко. През 2009 година той получава златен медал от Националния център за научни изследвания на Франция.

Професор Арош говори с ББС по телефона минути след разпространяването на новината за наградата. Той обяснява, че от Нобеловият комитет са му съобщили едва 20 минути, преди да кажат на репортерите.

"Бях щастлив, че (в момента на обаждането, бел. ред.) се разхождах по улицата и тъкмо минавах покрай една пейка, така че седнах моментално. Когато телефонът ми прозвъня, видях кодът на Швеция и едва тогава осъзнах, че е истина. Беше наистина поразяващо", заяви щастливият физик.

Първият лауреат на Нобеловата награда за физика е германецът Вилхелм Ръонтген през 1901 година за откритите от него X-лъчи, по-късно наименовани на него – рентгенови лъчи. Заедно с тазгодишните носители на наградата лауреатите на отличието по физика става 194.

Споделяне

Още от Свят