Французин плаши с режим на тока след спирането на блокове в АЕЦ "Козлодуй"

Президентът на Световния съвет на ядрените работници Андре Майсьо прогнозира, че в България ще има недостиг на електричество и прекъсване на тока в периода след затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" преди АЕЦ "Белене" да заработи.

Пред БНР Майсьо каза, че щом се строи нова централа в Белен, има нужда от енергийни източници. Едно е сигурно - няма техническа причина да се спират 3-ти и 4-ти блок на централата, допълни още Майсьо.

Ядреният експерт Георги Касчиев заяви, че прогнозиге да режим на тока са лишени от основание. Той допълни, че през тази зима 5-ти блок на централата е бил спиран за десет дни и не са получени никакви съобщения за проблеми с електроенергийната система.

"Г-н Майсьо е един служител на частна компания във Франция, нито е правителствен чиновник, нито на международна организация", допълни Касчиев.

Ясно е, че всякакви протести не могат да променят отношенията на западните правителства, а те са само с цел да повлияят вътре в страната и са инспирирани от вътрешните ядрени лобисти. Така Касчиев коментира идеята за маратон в подкрепа на АЕЦ "Козлодуй", организиран от Световния съвет на ядрените работници.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?