Французинът, отвлечен в Алжир, бе обезглавен от своите похитители

Французинът, отвлечен в Алжир, бе обезглавен от своите похитители

Французинът, отвлечен в Алжир от групировка, свързана със сунитските джихадисти от "Ислямска държава", е бил обезглавен от своите похитители, предаде Франс прес.

Французинът бе отвлечен в понеделник от "Джунд ал Халифа" ("Войници на халифата"). Групировката, отцепила се от северноафриканския клон на терористичната мрежа Ал Каида, заплаши да убие Гурдел, ако Франция не прекрати въздушните си удари в Ирак до 24 часа. Френският президент Франсоа Оланд отказа да изпълни това искане.

Екстремистите разпространиха в сряда видеоматериал, на който е показана екзекуцията на 55-годишния планински спасител Ерве Пиер Гурдел. Зловещият клип е озаглавен "Кърваво послание за френското правителство".

Видеозаписът започва с кадри на Франсоа Оланд от пресконференцията, на която той обяви участието на Франция в кампанията от въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Ирак. След това е показан заложникът, коленичил с ръце зад гърба, заобиколен от четирима въоръжени мъже със скрити лица.

Един от мъжете прочита послание, в което осъжда намесата на "френските престъпни кръстоносци" срещу мюсюлманите, по-специално в Алжир, Мали и Ирак.

През последните два дни Алжир бе разгърнал около 1500 войници в планинската област Кабилия в опит да намери Ерве Гурдел.

През последните седмици "Ислямска държава" показа във видеоклипове обезглавяванията на двамата отвлечени в Сирия американски журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф и на британския хуманитарен работник Дейвид Хейнс.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?