Французите почитат паметта на жертвите на терора в Париж преди две години

Президентът Еманюел Макрон (в средата)

Френският президент Еманюел Макрон, придружаван от съпругата си Брижит и в присъствието на своя предшественик Франсоа Оланд, почете в понеделник пред Стад дьо Франс паметта на първата жертва на терористичните нападения в Париж преди две години, отнели живота на 130 души, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Макрон и кметът на Сен Дени поставиха венци от червени, бели и сини цветя пред паметната плоча на португалския имигрант Мануел Диас, след което запазиха минута мълчание. Диас беше първата жертва на екстремистите от "Ислямска държава", които атакуваха парижки кафенета и концертната зала Батаклан на 13 ноември 2015 г.

Франсоа Оланд, който по това време беше президент на Франция, заяви, че е чул експлозията пред стадиона, където гледаше футболен мач, но не избягал, за да не всява паника сред хората. Пред телевизия Франс-2 той изрази убеждение, че това решение "без съмнение е спасило живота на мнозина".

На церемонията пред Стад дьо Франс присъстваха министърът на вътрешните работи Жерар Колон и министърът на правосъдието Никол Белубе, както и председателите на Сената и на Националното събрание.

Държавният глава и съпругата му след това се отправиха към петте парижки бара и кафенета, които също бяха атакувани от терористите, за подобни церемонии, предаде Франс прес.

Отбелязването на трагичната годишнина ще завърши пред концертната зала Батаклан, където бяха избити 90 души.

Споделяне

Още от Европа