Французите са най-големите потребители на наркотици в Европа

Французите са най-големите потребители на наркотици в Европа, сочат данните от проучване, цитирано от медиите в Белгия.

 

Резултатите са получени от изследвания на градските отпадъчни води. Така е било установено, че концентрацията в тези води на молекула, която се съдържа в канабиса, е пет пъти по-висока от данните за Амстердам.

 

Отбелязва се, че за разлика от кокаина и синтетичните наркотици, които се използват основно в почивните дни, марихуаната е всекидневно средство, до което прибягват французите.

 

Изследването показва също, че съществува разлика в наркотиците, които се използват в различните географски зони - например употребата на хероин преобладава в североизточната част на Франция, докато на юг по-разпространени са амфетаминът и кокаинът.

 

Прави се извод, че хероинът остава наркотикът на бедните, а силно стимулиращите вещества са използвани от по-платежоспособните хора.

 

В големите френски градове се употребяват 2.5 пъти повече наркотици, отколкото в малките селища.

 

Проучването проследява пътя на отпадъчните води до световния океан и установява, че рибата поглъща част от преработените наркотични съставки. Така се прави извод, че не би било изненада, ако в тялото на клиентите на рибните ресторанти попаднат следи от наркотици, без някога да са прибягвали до забранени от закона вещества.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво правителство е добре да има сега?