Французите са най-големите потребители на наркотици в Европа

Французите са най-големите потребители на наркотици в Европа, сочат данните от проучване, цитирано от медиите в Белгия.

 

Резултатите са получени от изследвания на градските отпадъчни води. Така е било установено, че концентрацията в тези води на молекула, която се съдържа в канабиса, е пет пъти по-висока от данните за Амстердам.

 

Отбелязва се, че за разлика от кокаина и синтетичните наркотици, които се използват основно в почивните дни, марихуаната е всекидневно средство, до което прибягват французите.

 

Изследването показва също, че съществува разлика в наркотиците, които се използват в различните географски зони - например употребата на хероин преобладава в североизточната част на Франция, докато на юг по-разпространени са амфетаминът и кокаинът.

 

Прави се извод, че хероинът остава наркотикът на бедните, а силно стимулиращите вещества са използвани от по-платежоспособните хора.

 

В големите френски градове се употребяват 2.5 пъти повече наркотици, отколкото в малките селища.

 

Проучването проследява пътя на отпадъчните води до световния океан и установява, че рибата поглъща част от преработените наркотични съставки. Така се прави извод, че не би било изненада, ако в тялото на клиентите на рибните ресторанти попаднат следи от наркотици, без някога да са прибягвали до забранени от закона вещества.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?