Французите са враждебни към разширяването на ЕС

Франция е единствената от 15-те страни от ЕС, в която мнозинството от населението - до 55 процента от анкетираните - е против разширяването на съюза, пише във вторник британският вестник Файненшъл таймс, цитирайки проучване на ЕК. За сравнение вестникът сочи, че като цяло в страните от ЕС противниците на разширяването са около 36 процента.

За повечето французи разширяването е плашещо и до голяма степен непонятно събитие, върху което те нямат влияние. Това чувство на отчуждение се задълбочава и от факта, че Франция не граничи с нито една от страните, които предстои да влязат в ЕС.

Изследването на еврокомисията показва също, че само 2 процента от френските граждани могат да изброят всичките десет страни, които през май ще станат членки на ЕС. Само 21 процента от французите са посещавали някоя от тези страни - Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Естония, Словения, Кипър и Малта. Това е доста по-малко от показателите за Германия и Австрия, където процентът на посетилите някоя от новите членки е съответно 57 и 81 на сто.

Може би това е един от факторите, обясняващ защо французите най-критично гледат на промените, които очакват съюза. Почти 70 процента от тях казват, че ЕС не е готов за разширяване и това мнение отразява широко разпространеното усещане, че френският управляващ елит умишлено потиска всяка възможност за дискусия по въпроса.

Според Файненшъл таймс, цитиран от БТА, не е чудно, че френският президент Жак Ширак не иска да се обвърже с произвеждане на референдум за новата европейската конституция. Подобно допитване може да се превърне в гласуване срещу неговото управление и на самия процес на разширяване. Последният път, когато французите гласуваха по важен европейски въпрос - приемането на Маастрихтския договор през 1992 г. - гласовете "за" едва минаха 50-процентната бариера, припомня британският вестник.

Споделяне

Още от Свят