Фратини похвали министър Петков

Фратини похвали министър Петков

Еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред призова да се ускорят производствата в съда, защото ЕС очаква от България осъдителни присъди и окончателно приключване на делата. В понеделник, на заключителна пресконференция в София след края на първата си визита от приемането на страната в ЕС, Франко Фратини не само не отправи нито една критика към работата на МВР, а дори похвали силовото ведомство.

Пред журналисти в присъствието на министър Румен Петков, Фратини, който е и заместник-председател на Европейската комисия (ЕК), обяви, че ЕК и МВР ще работят заедно, за да се изпълнят всички изисквания по отношение на проблемите в областта на правосъдието и вътрешния ред преди доклада на Комисията, насрочен за март.

В договора на България за присъединяване към ЕС има провизия за въвеждане на предпазна клауза в тази област, ако страната не си справи с посочените изисквания. Още при пристигането си в София в петък обаче Фратини даде да се разбере, че ЕС няма интерес от задействане на предпазната клауза, тъй като това ще възпрепятства прилагането на Европейската заповед за арест, която дава правомощия на всеки съдия от страна в ЕС да разпореди задържането на заподозрян по определено дело във всяка друга държава от съюза. Ако на България бъде наложена предпазна клауза по глава 24, това автоматично би я освободило от задължението да прилага тази норма.

“Няма да очакваме информацията от България и след това да критикуваме, по-добре е да работим заедно, за да може докладът на ЕК за България да отчете всички усилия на българската страна”, обясни Фратини в понеделник договорката си с Румен Петков.

През изтеклите дни той проведе редица срещи и бе внимателно обгрижван от домакините си. През уикенда кара ски в Боровец с министър Румен Овчаров, а снощи лидерът на НДСВ и бивш премиер Симеон Сакскобургготски му даде вечеря.

Очакваме осъдителни присъди

На заключителната пресконференция Фратини похвали министър Петков за работата срещу корупцията и  организираната престъпност и изрази надеждата си, че България ще помогне за повишаването на сигурността на Западните Балкани и на Европа като цяло. Министърът от своя страна се е отчел със статистика и отделни детайли по различни операции на МВР и прокуратурата.

Единствената препоръка, отправена от еврокомисаря, и която не е изненадваща, е за ускоряване на съдебното производство. Фратини напомни очакванията на Брюксел за осъдителни присъди по корупционните престъпления, прането на пари и поръчковите убийства.

Той поздрави България за приетите промени в конституцията, които гарантират отговорността на магистратите. Еврокомисарят  е получил уверение от правосъдния министър Георги Петканов, че се прави всичко възможно за ускорено прилагане на промените в основния закон.

“Чуваеми” и “читаеми” резултати

“Добре разбирам отговорността, която стои пред нас и добре оценявам натовареността, на която са подложени служителите на МВР, в това число редовите полицаи”, заяви вътрешният министър. Той съобщи, че всеки път, когато пътува из страната, спира и разговаря с всеки един от полицаите.

Румен Петков изрази съжалението си, че МВР не винаги успява да покаже постигнатите резултати - “чуваемо и читаемо”. Петков обясни, че това е въпрос на вътрешна организация и на някои слабости, за които дори се самокритикува. “За мен е много важно при подготовката на тези доклади ние да можем да ги структурираме и представим по начин, който ще има чуваемост и читаемост в рамките на комисията и парламента (бел. ред. ЕК и ЕП)”.

Миналата седмица по време на посещението си в Брюксел Румен Петков изрази недоволство от продължаващия мониторинг на ЕК за нивото на корупцията в България. Той предложи да се създадат общоевропейски стандарти за измерването на корупцията, за да се покаже, че голяма част от лошия образ България е въпрос на "възприятие". Идеята на Петков, активно подкрепяна от Центъра за изследване на демокрацията, чийто експерти работят в тясно сътрудничество с МВР, бе посрещната със скептицизъм от представители на ЕК.

В понеделник вътрешният министър увери, че МВР прилага нулева толерантност към организираната престъпност и корупцията.

Той съобщи за проверените сигнали за корупция в министерството и уволнените рушветчии. “За съжаление обаче не водим пълна статистика за случаите, в които служителите на МВР отказват подкупи”, добави Петков. По негова и на колегите му сметка за миналата година има 96 случая на отказан подкуп от полицаите. Това, по думите на министъра, говори за чувството на контрол у служителите на вътрешното ведомство.     

Франко Фратини похвали българското правителство за това, че е решило да стане част от общата информационна система за вътрешна сигурност на ЕС и определи тази стъпка като “проява на кураж от България”.

По време на срещата си с еврокомисаря в понеделник премиерът Сергей Станишев е заявил, че особено внимание правителството отделя на отстраняването на забележките и препоръките от последния мониторингов доклад на ЕК от миналата година, съобщи правителствената пресслужба.

Споделяне

Още по темата

Още от България