Фратини притеснен, че с години се бавят съдебните процедури

Сериозна загриженост буди продължителността на съдебните процедури в България. Това отбеляза в интервю за БНР в четвъртък европейският комисар по правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини.

"Аз поздравявам главния прокурор Борис Велчев, той работи много добре. Обаче от внасянето на делата от прокуратурата в съда до произнасянето на присъдата минават средно две-три-четири години. И това ще посоча в доклада”, заяви еврокомисарят, като обясни, че мониторинговият доклад на Европейската комисия за напредъка на двете новоприети в ЕС страни България и Румъния, в момента се пише.

Според Фратини подобно бавене на делата е недопустимо.

Докладът трябва да бъде готов на 27 юни и от него зависи дали ще бъде отправена препоръката да ни бъде наложена предпазна клауза в областта на правосъдието. Тъй като областите под особено наблюдение – реформата в съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията, са от неговата компетентност, Фратини е натоварен да подготви доклада.    

Според еврокомисаря все още е преждевременно да се говори за  задействането на предпазна клауза. Той обясни, че „експертите все още работят по своите изводи и, честно казано, не бих искал да предлагам задействането на предпазна клауза”. Еврокомисарят побърза да добави, че „това ще е един честен доклад”, намеквайки за медийните критики в ЕС към него, че бил прекалено „мек към България и Румъния”.

Пред БНР в четвъртък еврокомисарят каза още, че е наясно "какви усилия полага България", както и "какво трябва да бъде направено". Подходът на експертите в ЕК спрямо България щял да бъде конструктивен, така че да се запази стимулът за продължаване на процеса на реформи у нас, поясни той.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?