Фратини: Прокурорите и съдиите трябва да са по-отговорни и отчитащи се

Фратини: Прокурорите и съдиите трябва да са по-отговорни и отчитащи се

През март и април България трябва да покаже конкретни резултати от приетите нови закони, свързани с приемането ви в Европейския съюз, заяви в понеделник еврокомисарят по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини.

“Европейската комисия има голям интерес от приемането на България още през 2007 година. Въпреки това само реалното прилагане на новите закони и конкретните резултати могат да доведат до положителна оценка в доклада на Европейската комисия през май”, заяви още Фратини след срещата с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Той добави, че това зависи и от политическия ангажимент на управляващите.

Премиерът Станишев е дал гаранции на Фратини за съществуваща политически ангажимент за водене на политика за нулева толерантност към организираната престъпност и дори към дребните престъпления.

Еврокомисарят подчерта, че трябва да се намали корупцията по високите етажи на властта. Това е позицията, която се изказва от всеки представител на ЕС по отношение на България след публикуването на доклада на комисията през октомври.

Документът бе критичен към усилията, които страната ни полага по глава 24 “Правосъдие и вътрешен ред”. В края на 2005 година западни вестници съобщиха и за изготвен от ЕС неофициален документ, който разкрива истинските размери на корупцията и организираната престъпност в България, както и за техните връзки с властта. Председателят на комисията по външна политика към Европейския парламент Елмър Брок нарече изнесени данни “ужасяващи”.

Според Фратини трябва да се акцентира в борбата с онези корумпирани служители, които са вътре в административните и съдебните органи.

Той е отчел много добър напредък по прилагането на новото законодателство и в сферата на бъдещите конституционни промени. Това е станало по време на срещите му министрите на правосъдието и вътрешните работи Георги Петканов и Румен Петков.

“Всичко това е необходимо, за да се направят по-отговорни и отчитащи се прокурорите и съдиите и за да се подобри борбата с корупцията и организираната престъпност”, заяви още еврокомисарят.

В проекта за промени на конституцията, внесен от тройната коалиция, се предвижда главният прокурор да може да бъде предсрочно отзоваван с квалифицирано мнозинство от парламента, в случай на драстични нарушения при изпълнение на задълженията. Съгласно внесените от мнозинството промени, главният прокурор и председателите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд веднъж годишно ще се отчитат пред парламента, който обаче по никакъв начин няма да може да ги санкционира, ако не е доволен от работата им.

Новоизбраният главен прокурор Борис Велчев, както и сегашният му работодател – президентът Георги Първанов – възразиха срещу тези промени, тъй като не парламентът, а Конституционният съд трябвало окончателно да решава за отзоваване на главния прокурор.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?