Freedom House: Засилват се атаките срещу свободата на словото в глобалната мрежа

Freedom House: Засилват се атаките срещу свободата на словото в глобалната мрежа

Неправителствената организация Freedom House публикува поредното си изследване за свободата в интернет. Като констатира, че нападките срещу свободата на словото в интернет се засилват, организацията отбелязва, че борците с нея подхождат все повече "творчески", пише в понеделник руският вестник "Комерсант".

Отчетът "Свободата в интернет 2012" обхваща периода от януари 2011 до май 2012 г. и проучва положението в 47 страни, включително и в Русия. България не фигурира в изследването.

Като казват, че активността на борците със свободата на словото в интернет постоянно се усилва, авторите на доклада отбелязват, че освен повече или по-малко стандартни и рутинни способи за ограничаване на свободата (блокиране или филтриране на съдържанието, репресии срещу знакови фигури в интернет и неудобни сайтове) по света все по-често се прилагат и далеч по-нестандартни методи.

Един от авторите на доклада и директор на проекта "Свободата в интернет" Саня Кели посочва нарастването на случаите на "проактивно манипулиране на онлайн-съдържанието и проследяване на съдържанието с незаконни методи".

Според организацията такъв вид проактивно манипулиране - чрез използването на платени от властите блогъри за дискредитиране на опозицията, разпространяване на лъжлива информация и поддържане на правителствените гледни точки - се занимават властите в една четвърт от 47-те проучвани страни.

Ако по-рано, се казва в доклада, такава практика бе руски и китайски прийом, сега е разпространена и в страни като Иран, Беларус, Украйна и други.

Нови и бързо разпространяващи се форми на борба със свободата на словото са кибератаките и опитите за дискредитиране на известни блогъри, разпространяване на информация от тяхно име, която в края на краищата трябва да ги дискредитира.

Организацията говори с тревога и за постоянно нарастващия брой на физическите нападения над блогъри и обществено ангажирани журналисти по целия свят. Тези нападения най-често се случват в страните от Средна Азия и Близкия Изток.

Русия и други страни като Азербайджан, Либия и Пакистан организацията характеризира като държави, "ситуацията в които е подложена на влошаване в близките месеци".

Според доклада най-свободните държави по отношение на интернет са Естония, САЩ и Германия. Най-несвободните - Иран, Куба и Китай.

Споделяне

Още по темата

Още от