Френска фирма с интерес да преобразува у нас пътнически в товарни самолети

Френска фирма с интерес да преобразува у нас пътнически в товарни самолети

Френската компания "Трейд къмпъни файненс" (Trade Company Finances) проучва България като място за конвертиране на пътнически в товарни самолети за извършването на карго услуги, съобщиха от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия. Това е станало ясно по време на среща на главния секретар на агенцията Росица Апостолова с бизнес делегация от Департамента Вал д’Oаз, намиращ се в Парижкия регион.

Фирмата работи със свои американски партньори и избира между няколко страни от Югоизточна Европа за разширяване на бизнеса си по преобразуване на пътнически в карго самолети. В момента тази дейност се извършва единствено в САЩ, но се предвижда разрастване в Европа, обясни Йосеф Херайеф, директор на компанията, цитиран в прессъобщението.

За целта се търсят подходящи местни партньори в Югоизточна Европа, включително и в България. Първоначално се планира да бъдат наети 150 инженери и техници за стартиране на проекта с цел конвертиране на около 15 самолета годишно. В САЩ се преобразуват около 150 самолета годишно, като изпълняват поръчки от цял свят. Има недостиг на карго самолети и доста заявки са на изчакване, подчертал Херайеф.

Апостолова посочила, че България вече работи в областта на авиоиндустрията след стъпването на няколко чужди компании за ремонт на самолети и части. Освен това редица малки и средни предприятия могат да бъдат поддоставчици.

Френската делегация се срещнала и с ръководството на Техническия университет в София. Ректорът проф. Георги Михов им представил възможностите за обучение на студенти в авиоиндустрията. В транспортния факултет на университета има специалност "Авиационна техника“. Също така, че провеждат обучения по поръчка и съвместно с компаниите в България.

Генералният директор на Комитета по икономическо развитие на Департамента Вал д’Oаз Жан-Франсоа Бенон обясни, че в района на департамента работят над 44 000 фирми, от които 1200 чуждестранни. Комитетът обединява предимно малки и средни предприятия, но има и големи международни компании. Основните представени сектори са авиоиндустрията, информационни технологии, козметика и парфюмерия, биотехнологии, сигурност и др. На територията на Вал д’Oаз са разположени 11 университета, в които се обучават над 35 000 студенти и 22 научни центъра.

От агенцията за малки и средни предприятия допълват, че френската мултимедийна агенция "Елоками" (Elokami), която работи с "Юнивърсъл мюзик", ще се запознае с възможностите на "Ню Бояна“ за снимането на филми в България.

Един от най-големите производители на метални конструкции "Сорас" пък е обявил интерес за намиране на индустриални партньори за производството на различни елементи в България, по думите на оперативния директор Оливие Демесенс, цитиран от агенцията. "Copac" работи и в Китай, Индия и Тунис.

Споделяне

Още от Бизнес