Френска фирма ще прави информационната система на агенцията по приходите

Френската компания "Булл" ще изгражда информационната система на бъдещата Национална агенция по приходите (НАП). Проектът е на стойност над 5.8 млн.евро, договорът бе подписан в сряда от главния данъчен директор и шеф на НАП Николай Попов и главния мениджър за Румъния, България и Молдова на компанията Андрей Петреску.

Предвижда се изграждането на информационната система да приключи до 2006 г., от когато трябва да заработи и агенцията, която ще събира и данъчните, и осигурителните вноски, каза Николай Попов.

По думите му, очаква се след въвеждането на единната информационна система да се увеличат данъчно-осигурителните приходи, което ще даде възможност за намаляване на данъчно-осигурителната тежест. Очаква се с помощта на системата да се повиши качеството на обслужване на граждани и фирми и да се намали времето за ревизии и насрещни проверки, както и за възстановяване на данъчния кредит.

Попов подчерта, че информационната система ще бъде изцяло съобразена с Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса и няма да наруши обмена на информация между двете институции. Действащата в момента система на НОИ ще бъде запазена, като осигурителния институт ще бъде ползвател на данни от новата информационна система.

Очаква се тя да заработи още следващата година в две териториални дирекции, допълни Попов.

Договорът с "Булл" включва доставката, адаптирането и внедряването на софтуер за управление на приходите в НАП. Срокът за изпълнението му е 18 месеца и 12 месеца следгаранционна поддръжка. Има допълнителна възможност за продължаване на клаузата с още две години.

Вицепрезидентът на френската компания Даниел ле Когик съобщи, цитиран от БТА, че през последните 15 години "Булл" е работила предимно в областта на модернизирането на данъчни и митнически системи на министерства на финансите и в момента 22 министерства от европейските държави са клиенти на компанията.

Френската компания се интересува и от друг проект на финансовото министерство, както и от проект на МВР за гранична полиция. Интерес за фирмата представлява и модернизацията на банковия сектор у нас.

На подписването на договора присъства и постоянният представител на Световната банка у нас Оскар де Брун Копс. Финансовата институция финансира с 31 млн. евро проекта за изграждане на Националната агенция по приходите.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?