Френска компания изтегля 12 млн. кутии мляко за бебета заради салмонела

Френска компания изтегля 12 млн. кутии мляко за бебета заради салмонела

Над 12 милиона кутии адаптирано мляко за бебета изтегля от пазара в 83 страни френската компания "Лакталис". Причината е опасност от салмонела. Изпълнителният директор на фирмата потвърди степента на риска от заразяване пред френски медии.

Изтеглянето на продуктите е започнало през декември, след като са били открити бактерии на салмонела в завод. Първоначално обаче компанията запо'на изтеглянето на продукти от определени партиди. Оказа се обаче, че мярката не е достатъчна, тъй като кутии от съмнителните партиди все пак са стигнали до търговските обекти. За това, след среща с представители на френското правителство, компанията решила да изтегли всички, излезли от завода ѝ кутии с адаптирано мляко.

Междувременно родители са завели съдебни дела срещу "Лакталис", тъй като децата им се разболели след употреба на млякото.

Френският млечен гигант "Лакталис" е един от най-големите производители на млечни продукти в света, с годишни продажби на стойност 17 милиарда евро. В портфолиото му са продуктите с марка "Президент" (President). В България адаптирано мляко за бебета на компанията не се предлага.

Салмонелата може да причини тежка диария, стомашни спазми, повръщане и дехидратация. Заболяването може да бъде животозастрашаващо, особено при малки деца.

Досега са докладвани 35 случая във Франция и един в Испания. Друг възможен случай се разследва в Гърция, съобщиха в петък френските власти. Не се уточнява от кои точно държави се изтеглят бебешките храни.

Френската прокуратура започна разследване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят