Френска компания разширява производството си на самолетни части у нас

Фабрика на "Шнайдер" в България става модел за групата с високите си технологии

Френска компания разширява производството си на самолетни части у нас

Френската компания "Латекоер" разширява производството си на самолетни части у нас.

Заводът на компанията край Пловдив беше открит през септември 2018 г. Инвестицията възлизаше на 11 млн. евро, а днес в предприятието се трудят около 200 работника.

Сега "Латекоер" планира нова инвестиция от 5.5 млн. лв. в разширяване на производството със сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет Airbus A350. Компонентите са нов тип продукт за дружеството, който не е произвеждан досега. С реализацията на проекта ще бъдат открити нови 35 работни места, съобщи Министерството на икономиката.

Предприятието на "Шнайдер" в пловдивското село Радиново пък получава официално статут на "Умна фабрика" (Smart Factory) на вътрешно ниво в рамките на групата "Шнайдер Електрик". Този статут дава признание на завода като демонстрационна фабрика-модел, заради внедрените високи технологии.

Българската агенция за инвестиции и фабриката на "Шнайдер Електрик България" са подписали споразумение за сътрудничество като демонстрационна фабрика.

"Вашият пример днес помага за изграждането на международния облик на България като отлична страна за инвестиции във високотехнологични производства", каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

По думите му все повече компании в страната инвестират във високи технологии и роботизация, което повишава добавената стойност на продукцията.

България се изкачва с 11 места в класацията за дигитализация на бизнеса през тази година, посочи Лъчезар Борисов.

"Шнайдер Електрик" е френска мултинационална компания, глобален специалист в областта на енергийния мениджмънт и световен производител на електрически компоненти. Групата извършва дейност в над 100 страни в света с повече от 220 завода и 100 дистрибуторски центъра.

Споделяне

Още от Бизнес