Френска парламентарна комисия препоръча Национална агенция за борбата с тероризма

Френска парламентарна комисия препоръча Национална агенция за борбата с тероризма

Френска парламентарна комисия, разследваща атентатите в Париж през 2015 г. и действията на властите след тях, представи изводите и препоръките си, предаде Франс прес. Комисията препоръчва реорганизация на френските разузнавателни служби и обединяването им в национална агенция, поставена под пряката власт на френския премиер.


Пред заплахата на международния тероризъм трябва да вземем нови мерки, по-амбициозни от досегашните действия на министерството на вътрешните работи във връзка с разузнаването и да създадем национална агенция за борба с тероризма, каза Жорж Фенек, председател на комисията.

Извънредното положение, обявено след атаките в Париж и разполагането на военни по улиците на френските градове имат само ограничено въздействие върху националната сигурност, посочва още комисията.

Извънредното положение имаше ефект, но мисля, че той бързо намаля. За 18 месеца след началото на операция "Сентинел", при която в градовете бяха разположени 10 000 военни - днес те са между 6000 и 7000, се питам какъв принос има тя за гарантиране на безопасността на националната ни територия, заяви специалният докладчик на комисията Себастиен Пиетрасанта.

Операция "Сентинел" беше задействана след първите нападения в Париж между 7 и 9 януари 2015 г. срещу редакцията на сатиричното издание "Шарли ебдо" и срещу еврейски супермаркет.

По думите на Фенек в хода на разследването комисията е била в контакт с ръководители на специалните служби на САЩ, Израел и Турция.

Комисията критикува работата на френските специални служби, които не успяха да предотвратят атентатите от ноември 2015 г. в Париж.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?