Френска "посестрима" на Статуята на Свободата ще потегли за САЩ

Френска "посестрима" на Статуята на Свободата ще потегли за САЩ

Френска "посестрима" на Статуята на Свободата в Ню Йорк ще потегли към САЩ, предадоха световните агенции.

Умаленият модел на скулптурата е бронзов, с височина 2,83 метра. Тя e отдадена под наем за 10 години на френското посолство в САЩ от Националната консерватория на изкуствата и занаятите. От 2011 г. статуята беше на входа на Музея на изкуствата и занаятите в Париж.

Творбата е направена на базата на 3D дигитализация на гипсовия модел от 1878 г., използван от скулптора Фредерик Огюст Бартолди, за да построи Статуята на Свободата, подарена от Франция на САЩ през 1886 г. по повод стогодишнината от независимостта им и превърнала се в един от символите на страната. В проектирането на вътрешната структура на монумента тогава участва и Гюстав Айфел, създател на Айфеловата кула.

Френската малка "посестрима" на Статуята на Свободата се транспортира в саркофаг, който е поставен в контейнер, снабден с устройство за геолокализация, гарантиране, че контейнерът е затворен и за контролиране на температурата. Транспортирането на статуята се финансира от френската корабоплавателна компания Се Ем А-Се Же Ем.

Пътуването ще започне от пристанището в Хавър в периода 19-21 юни на борда на кораба "Тоска". Първо статуята ще бъде свалена в Ню Йорк, където ще бъде изложена на остров Елис за американския национален празник 4 юли, недалеч от остров Либърти, където се намира Статуята на Свободата. Пътуването ще приключи с откриването на паметника-посестрима в градината на резиденцията на френския посланик в САЩ във Вашингтон на 14 юли по повод френския национален празник.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?