Френска верига иска да изгради детска болница у нас

Френска верига иска да изгради детска болница у нас

Френска болнична верига има интерес към изграждането на педиатрична болница у нас, съобщиха в понеделник от Министерството на здравеопазването.

Здравният министър Николай Петров се е срещнал с представители на най-голямата верига френски държавни болници, които са у нас, за да проучат възможностите за изграждане на педиатрична болница по френски модел в България.

Според министъра е необходимо първо да се направи анализ на какъв принцип ще работи детската болница, къде да бъде позиционирана и как ще се финансира. По думите му тази тема се обсъжда от близо 10 години, тъй като такъв тип лечебно заведение у нас липсва. В България има детски клиники и отделения, но те функционират като структури в рамките на големите болници.

Представителите на френската страна ще изпратят свои експерти в България, за да проучат как функционира здравната грижа за децата в страната ни.

До три месеца те ще направят анализ и ще предложат конкретен проект за създаване на педиатрична болница в България.

След поредица неуспешни опити идеята за построяването на национална многопрофилна педиатрична болница беше възродена през април от неправителствени организации и Българската педиатрична асоциация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?