Френска вила на Березовски под запор заради поредно дело в Москва

Френска вила на Березовски под запор заради поредно дело в Москва

Московски съд наложи запор на френска вила на предприемача Борис Березовски в рамките на разследването по единадесетото поред  дело срещу живеещия в Лондон бизнесмен, възбудено от Москва в понеделник. Делото е за присвояване на 13 млн.долара, принадлежали на банка "СБС-Агро", предаде РИА Новости, цитирайки ръководителя на пресслужбата на Московския градски съд Анна Усачева.

Вилата, поставена под запор, се намира на Лазурния бряг и съдебното решение касае и близките сгради, земеделските терени, парковете и градините.

"При изпълнението на съдебното решение са спазени нормите намеждународнотоправо4, каза Усачева, на според адвоката на Березовки .Андрей Боровков, защитата на предприемача нищо не е знаела за това.

По-рано през деня стана ясно, че Генералната прокуратура на  Русия е поискала от съда запор на имотите на Березовски във Франция, както и за ареста на самия бизнесмен заради поредното углавно дело срещу Березовски, което е възбудено в края на юни. Предприемачът е обвинен , че през 1997 г. е организирал престъпна група за получаване на кредити от "СБС-Агро" за покупка на недвижими имоти по средиземноморското крайбрежие на Франция.

Обвинението твърди, че кредитите са получавани от търговска организация и чрез няколко транзакции парите са влизали в компании, които са контролирани от Березовски. Според адвоката Боровков нито една от тези фирми няма нищо общо с неговия клиент.

Друг адвокат на предприемача – Семьон Ария, заяви, че през 1997 г. Березовски продал вилата във Франция на британска фирма.

Като лишено от смисъл илогика, определи Березовски решението на съда пред радио "ехото на Москва".

Абсурдността, според него, се състои в това, че Московският съд не може да наложи запор в чужда страна, а само да поиска това от властите. "За щастие правомощията на Басманния съд са само в Русия, иначе би било катастрофа", отбеляза бизнесменът. Въпреки това обаче той отказа да отговори на въпроса са собствеността на въпросната вила.

"Никога не коментирам ситуацията със задграничната си собственост, от която се интересува Федералната служба за сигурност",  заяви Березовски.

Споделяне

Още от Свят