Френската "Арева" и японската "Мицубиши" ще строят втората АЕЦ в Турция

Договорът за 15.6 млрд. евро ще бъде подписан в петък

Френската "Арева" и японската "Мицубиши" ще строят втората АЕЦ в Турция

Френската група "Арева" и японската "Мицубиши Хеви Индъстрис" ще строят втората атомна електроцентрала в Турция в района на Синоп на брега на Черно море в азиатската част на страната.

Договорът на стойност 15.6 млрд. евро ще бъде подписан в петък, когато японският премиер Шиндзо Абе ще посети Турция, съобщи японският всекидневник "Никей", цитиран от агенция "Франс прес".

Изданието е направило интервю с турския министър-председател Реджеп Ердоган, който е посочил, че страната е решила да се довери на японското ноу-хау от гледна точка на устойчивостта на земетресения и на технологията на френската "Арева". 

Другият кандидат за строеж на централата беше китайската "Чайна Гуангдонг Нюклиър Пауър Холдинг".

"Мицубиши Хеви Индъстрис" и "Арева" предлагат разработения съвместно от тях реактор Атмеа-1 с мощност от 1100 мегавата. Работата по изграждането на централата ще започне през 2017 г. Планирано е първата част от нея да заработи през 2023 г.

Пред "Никей" Ердоган заявява, че Турция иска да увеличи дела на електричеството, произведено от атомни централи, до 15% до 2030 г. Целта е да се намали зависимостта на турската икономика от силното нарастване на внос на енергия от чужбина специално от Русия и Иран.

Първата турска АЕЦ ще бъде построена от Русия недалеч от средиземноморския град Мерсин в Аккую. Началото на строителните работи ще бъде в средата на 2015 г., а централата вероятно ще започне производство на електричество през 2019 г.

Турция планира строителство и на трета атомна централа.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?