Френската армия пое контрола над последния бастион на ислямистите в Мали

Френската армия пое контрола над последния бастион на ислямистите в Мали

Говорител на френския генерален щаб потвърди, че войски на Франция са разположени тази нощ в северния малийски град Кидал, предаде Франс прес в сряда. Различни източници от Мали съобщиха през нощта за появата на френски военни на летището в Кидал - третия по големина град в Мали, който до момента бе в ръцете на въоръжени групировки.

През нощта френски военнослужещи навлязоха в Кидал; под  техен контрол е и летището в града, заяви говорителят на Генщаба в Париж Тиери Бюркар. На пистата вече  кацна френски военен самолет, уточниха местните сили за  сигурност и градската управа.

Кидал е смятан са последния бастион на ислямистките бунтовници в северната част на страната. Загубата на Кидал означава, че ислямистите вече не  контролират никой от северните административни центрове в Мали, превзети през април, отбелязва Асошиейтед прес. Ислямистите наложиха строго прилагане на шериата в контролираните от тях области, като разрешиха убиване с камъни за прелюбодейство и отрязване на крайници за кражба и принудиха жените да носят покривала.

По-рано тази седмица френските военни помогнаха на малийските власти да си върнат контрола върху големите северни градове Гао и Тимбукту.

Сега щафетата ще бъде поета от африканските страни. Взехме решение да отпуснем средства, за да е по-успешна тази военна мисия, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс. Той изтъкна, че френските войски не планират да останат дълго на малийска територия.

Във военната антитерористична операция в Мали участват 3500 френски войници и 1400 войници от западноафрикански контингент.

Френският министър-председател Жан-Марк Еро заяви, че Париж подкрепя бързо разполагане на международни наблюдатели в Мали, за да се гарантира, че няма да има нарушения на правата на човека.

Малийските войски са обвинявани от международни правозащитни организации, че в знак на отмъщение избиват заподозрени ислямистки бунтовници и техни поддръжници. Има и случаи на плячкосване и нападения от цивилни срещу такива хора итяхното имущество в освободените градове Гао и Тимбукту.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?