Френската десница официално издигна Франсоа Фийон за кандидат-президент

Франсоа Фийон, сн. ЕПА/БГНЕС
Френската десноцентристка партия "Републиканците" издигна официално бившия премиер Франсоа Фийон за свой кандидат на президентските избори. Той бе одобрен от националния съвет на партията в събота, след като спечели първичните избори за кандидатурата на френската десница. 
 
Първият тур на президентските избори във Франция е насрочен за 23 април, а вторият - за 7 май.
 
Фийон посочи, че няма да променя програмата си "в зависимост от настроенията на едните или препоръките от микрокосмоса", съобщи АФП.
 
"Казвам се Франсоа Фийон, а не Франсоа Оланд", каза кандидатът на победителят на първичните избори на десницата в речта си пред националния съвет на "Републиканците".
 
Той обяви също така, че ако бъде избран, няма да възстанови освобождаването от данъци на допълнителните часове труд, за което настояват поддръжниците му. 
 
"Нашият проект се основава на удължаването на работното време чрез преговори, чрез свободата на отделните страни да обсъждат и да решават сами за себе си. Продължителността на работното време в предприятието се определя главно от един критерий: откъде започва прагът, след който се броят извънредни часове труд", припомни Фийон. 
 
Кандидатът на десницата увери също така, че няма да преразглежда закона, забраняващ от тази година акумулирането на изборни мандати въпреки критиките на народни представители от неговия лагер.
 
През ноември 2016 година Франсоа Фийон спечели убедителна преднина от 66,5 процента на първичните избори на десницата пред кмета на Бордо Ален Жупе, смятан преди това за фаворит за кандидат-президент на десноцентристите. 
 
В момента бившият френски премиер е начело и в общонационалните допитвания. Според експерти тази негова популярност в обществото се очаква да му осигури победа срещу ръководителката на крайнодесния Национален фронт Марин Льо Пен.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят