Френската десница пред огромна победа на изборите за парламент

На 17 юни французите гласуват във втория и последен тур на изборите на нов парламент, месец след като кандидатът на управляващата десница Никола Саркози спечели убедително срещу кандидатката на социалистите Сеголен Роаял, предаде ББС.

Социологическите проучвания показват, че партията на Саркози Съюз за народно движение ще получи огромно мнозинство и може да има над 400 места в парламента, което ѝ осигурява мнозинство над две трети.

Социалистите се оправдаха за загубата на първия тур с ниската избирателна активност миналата неделя, но и на втория тур едва ли ще излязат повече гласоподаватели. В неделя до обед до урните отидоха 23% от избирателите – същия процент, който бе регистриран и преди седмица.

Ако прогнозите за победа на дясно-центристкото движение се осъществят, Саркози ще получи силен мандат за реализиране на амбициозната си програма за реформи. Той обеща по-голяма автономия на университетите, по-сериозни наказания за осъдените при повторни престъпления, затягане на имиграционния режим, както и по-гъвкаво трудово законодателство и намаляване на данъците.

Съюз за народно движение и партньорите му спечелиха 42% на първия тур и 99 на сто от кандидатите им събраха нужните гласове, за да бъдат избрани в Националното събрание. Социалистическата партия получи 28% на първия тур.

Споделяне

Още от Свят