Френската дипломация ще трябва да затегне коланите

Сградата на Министерството на външните работи на Франция - Ке д'Орсе

В стремежа си да пести от какво ли не Франция ще намали средствата, предвидени до 2022 г. за дипломатическата ѝ мрежа, въпреки афишираните амбиции на президента Еманюел Макрон на международната сцена, съобщава Франс прес.

Премиерът Едуар Филип описа положението пред посланиците, събрани тази седмица в Париж за традиционното откриване на новия дипломатически сезон. Той разкритикува "добавянето на нови пера" и призова за "връщане към основните".

Поставената цел е до 2022 г. да се намали с 10 на сто общата сума на заплатите - това означава 100 милиона евро, тъй като френската държава използва в чужбина услугите на 20 000 души от различни професии: дипломати, военни, преподаватели, бизнесмени.

"Може да помислим за по-добро разпределение на държавните постове в чужбина и на извършваните дейности (. . .), без да преразглеждаме нито вашите мисии, нито качеството на условията за работа", отбеляза премиерът.

Още не се знае къде ще удари теслата - неясен е примерно броят на застрашените постове, но дипломатите вече се възпротивиха, пише Франс прес.

"За 30 години ресурсите на министерството са намалели с 53 на сто и с една трета за 10 години", което води до "напрежение, несравнимо с това в другите министерства", се посочва във вътрешна записка на Ке д'Орсе, изтекла през юни в медиите.

Досегашните усилия в тази насока, включително затварянето на консулства и преотстъпването на престижни сгради, няма как да продължат, без да бъдат "накърнени възможностите за действие на министерството" и "силните амбиции на Франция" в лицето на Еманюел Макрон, допълва документът.

С оглед новите бюджетни условия посланиците ще трябва занапред да действат като мениджъри, по логиката на стартъп компаниите, и всеки да предложи в кратък срок проект за реорганизация на своя екип, разкрива един дипломат.

Посланици-"мениджъри"

Правителството се кани да ограничи по-специално постовете от поддръжката (логистиката, човешките ресурси, информационните системи и т. н.). Възможно е също вместо служителите, изпращани в чужбина, да се използва местна работна сила, например в културните и търговско-икономическите служби.

За да подслади горчивия хап, външният министър Жан-Ив Льо Дриан предпочита да акцентира върху допълнителните суми, осигуряващи в някои сектори "уверена в себе си" и "находчива" дипломация.

"2019-а ще бъде година, в която ще си възвърнем средствата (. . .) Ще станат повече нашите конкретни лостове за действие", обеща пред посланиците в сряда френският първи дипломат, свикнал с по-благосклонни решения на властта, докато бе министър на отбраната (2012-2017 г.)

Даренията за развойни проекти например ще нараснат догодина четворно - на 1,3 милиарда евро. Заемите за хуманитарни акции, по-ниски от тези в страни като Белгия, ще бъдат увеличени с 40 процента - на 100 милиона евро.

Доброволните помощи за агенции на ООН, спаднали под 50 милиона евро през последните години, също ще достигнат 100 милиона евро.

Щом пое държавното кормило, Еманюел Макрон се ангажира да увеличи средствата, отделяни от Франция като помощи за развитие, спаднали през 2016 г. на 0,38 процента от брутния национален доход, за да достигнат 0,55 процента в края на петгодишния му мандат през 2022 г. При все това нивото им ще остане под 0,7 процента, какъвто е международно приетият ангажимент, изпълнен вече от Великобритания и Германия.

По друга тема министърът обеща за две години да бъдат отделени и 100 милиона евро за подсилване на мерките за сигурност във френските посолства и училища в чужбина, все повече застрашени от тероризма.

В тези трудни условия някой може и да се подразни от назначаването на писателя Филип Бесон, приятел на Еманюел и Брижит Макрон, за генерален консул на Франция в Лос Анджелис.

"Изобщо не раздавам постове срещу услуги", увери Еманюел Макрон. Писателят, който го следваше в перипетиите на президентската кампания през 2017 г., описва в последния си роман пътя му към Елисейския дворец.

"С тези длъжности се разпорежда правителството", отбелязват хората на Ке д'Орсе без повече коментари. Министерството току-що добави нови 22 "особено важни" места за генерални консули в списъка на позициите, достъпни за кандидати извън държавния апарат.

По БТА

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?