Френската фирма "Белведере" поиска справедливост от Дядо Коледа

Заради офшорка от Сейшелите скандалният случай все още е при съдия Ченалова

Снимка: БГНЕС

"Дядо Коледа да ни донесе справедливост". Това си пожелаха в понеделник двама от ръководителите на закъсалите с отношенията си с българския съд фирми "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция". Николаос Смирноф (управител на фирмите) и Етиен Юк (шеф на вътрешения одит на френската компания-майка "Белведере груп") дадоха съвместна пресконференция в София с настояване техният съдебен казус възможно най-бързо да бъде решен.

"Искаме справедливо решение в най-скоро време, за да се даде възможност на компанията да продължи да инвестира в страната. Имаме такова намерение, но тази ситуация поставя пречка в колелото на такова решение и затова си пожелавам Дядо Коледа да ни донесе справедливо решение на този казус", каза Смирноф.

Случаят доби популярност след изказването за "гнилите ябълки" на френския посланик Ксавие дьо Кабан. Той разказа, че чрез българския съд се прави опит за кражба на двете дружества – "Белведере Дистрибуция" и "Домейн Менада", които са дъщерни на френската компания "Белведере Груп".

Фалитът на двете фирми бе поискан от "Тайм арх" на 15 октомври заради дълг от 114 000 лв. Съдия по делото е Румяна Ченалова, която назначи временния синдик Панайот Велков, който по-късно пое и управлението на дружествата. В момента се прави проверка, както на съдия Румяна Ченалова, така и на синдика Панайот Велков.

В понеделник Етиен Юк изказа надеждите си случаят да бъде решен в идните дни. Той обясни, че казусът не създава добър имидж пред инвеститорите.

"Изключително разтревожени сме от ситуацията и случващото се в България. Този казус изпраща много негативно послание на всички инвеститори в Европа и целия свят. Вярваме в потенциала на България като държава и сме решили да освободим 2,5 млн. евро в подкрепа на двете компании в страната и ще излезем с отворено писмо в подкрепа на компаниите, независимо от развоя на ситуацията", обясни Етиен Юк.

По думите му, финансовите отчети на "Белведере Груп" са публични и всеки може да види, че компанията няма финансови проблеми. Преди седмица Ченалова обяви, че дружествата са потънали в дългове и заради това е назначила синдик.

"Въпреки че сме платили всичко, от края на октомври синдикът иззе моите функции като главен мениджър. Настояваме само да бъдем изслушани от съда, защото подаваме жалби, но не са разгледани. Бизнесът ни се управлява от човек, който не познава практиката, групата, дори счетоводната система. Вреди могат да бъдат нанесени дори и само поради незнание", каза Смирноф.

Към момента делото по несъстоятелността на двете компании остава блокирано в градския съд заради задължения на "Домейн Менада" към офшорната компания Laivalia Busines Ltd., регистрирана на Сейшелите. Това става ясно от справка в Търговския регистър.

Офшорката твърди, че има вземане от "Домейн Менада", като от публикувания документ не става ясно в какъв размер е то. Съдия Ченалова обаче се е разпоредила в 7-дневен срок компанията от Сейшелите да уточти от какво произтича твърдянато вземане, размеря му, както и да се представи актуалното състояние на кредитора. Разпореждането на съда е с дата 28 ноември, но е качено в Търговския регистър на 8 декември – два дни след като френският посланик го обяви публично.Няма публична информация дали има отговор от представителя на офшоркната компания Алфред Бюрстер.

Чакането на този отговор обаче блокира обжалването на решението на съдия Ченалова за откриване на процедура по несъстоятелност и назначаване на синдик направено от "Белведере" пред Апелативния съд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес