Френската "Фраматом" била готова да участва в АЕЦ "Белене"

Теменужка Петкова и Фредерик Леливър са обсъдиил АЕЦ "Белене", сн. МЕ

Френската компания "Фраматом“ имала интерес да участва в процедурата за търсене на инвеститори за довършването на спрения проект за изграждане на АЕЦ "Белене" и очаквала нейното обявяване, съобщиха от Министерството на енергетиката в сряда.

Това е обявил старши вицепрезидентът на компанията Фредерик Леливър по време на среща с енергийния министър Теменужка Петкова.

Тя му обяснила, че в момента се подготвят необходимите документи за обявяване на процедурата и се очаква да стартира в началото на 2019 г. "Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене“, допълнила Петкова.

Досега тя е обявила, че официален интерес за участие кат акционери в порекат са заявили от Китайската национална ядрена корпорация от Корейската Хидро Атомна корпорация и от френската "Арева“. "Арева" е акционер във "Фраматом". Компанията е основният подизпълнител на руската "Атомстройекспорт", по чийто дизайн е проектиран ядрения строеж и която трябва да го реализира и въведе в експлоатация. Според експерти в бранша и представителят на компанията за България Станислав Георгиев интересът на компанията към ядрения проект е като изпълнител, а не като акционер.

Преди време посланикът на Черна гора у нас обяви, че страната проявава интерес към миноритарен дял.

Не е ясно дали "Росатом", която притежава "Атомстройекспорт", ще поиска да придобие дял в АЕЦ "Белене, но по-вероятно е това да не стане. Единици са проектите, извън Русия, в които "Росатом" е не само изпълнител, а и акционер. Такъв пример е турската "Аккую", но и там руснаците имат уговорката за излязат от капитала на проектната компания.

Миналата седмица председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков коментира пред Mediapool, че има български предприятия с капацитет да се включат като миноритарни акционери в АЕЦ, а като цяло едрият бизнес желае да сключи дългосрочни договори с бъдещата ядрена централа за купуване на нейния ток. Всичко това обаче зависи от условията на процедурата за търсенето на инвеститори и от цената на електроенергията от бъдещата ядрена мощност.

Петкова е обяснила пред Леливър, че българската страна ще участва в проекта с всички относими материални и нематериални активи и ще има блокираща квота. В изпълнението на над 30% от дейностите по проекта се очаква да участват български компании, припомниха от енергийното ведомство.

Двамата също така са очертали в разговора си като цяло перспективите за разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес