Френската полиция арестува десетки след убийството на учителя по история

Франция ще експулсира 231 чужденци и ще следи социалните мрежи за екстремисти

Сн. ЕПА/БГНЕС

Полицейски операции са в ход тази сутрин във Франция срещу "десетки лица" с ислямистки възгледи, обяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, потвърждавайки, че преподавателят по история, обезглавен в петък, е бил жертва на "фатва", предаде Франс прес в понеделник.

"Те очевидно са издали фатва срещу преподавателя", заяви Дарманен по радио "Юроп 1", имайки предвид заподозрените, които са в ареста.

Започнати са 84 разследвания за насаждане на омраза в интернет след убийството и са извършени арести, добави министърът.

Дарманен каза, че се разследват интернет публикации на хора, подкрепили действията на убиеца.

Необходимо е да продължим активната работа по изкореняване на омразата в социалните мрежи, подчерта министърът. Днес е преподавател, утре ще е полицай, вдругиден - журналист, предупреди Дарманен.

В петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна 47-годишен учител по история близо до училището, в което преподавал и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши дошли на място полицаи, но беше застрелян.

Разследването е възложено на френската антитерористична прокуратура. Президентът Еманюел Макрон нарече станалото терористичен акт.

По последни данни на полицията в хода на разследването вече са задържани 11 души.

Франция се готви да експулсира 231 предполагаеми екстремисти

Франция се готви да изгони 231 чужденци, които са в правителствен списък за наблюдение заради предполагаеми екстремистки религиозни убеждения, каза днес източник от полицейски профсъюз, цитиран от Ройтерс.

Засега вътрешното министерство, което отговаря за експулсирането на чужденци, не е коментирало новината, съобщена първо от френското радио "Юроп 1".

Франция определя екстремистите като "хора в процес на радикализиране, за които има вероятност да поискат да заминат в чужбина, за да се присъединят към терористични организации или да участват в терористични дейности".

Центристкото правителство на президента Еманюел Макрон е подложено на натиск от консерваторите и крайнодесните да заеме по-твърда позиция относно нефренските граждани, за които има съмнения, че са заплаха за сигурността.

Според източника и според радио "Юроп 1" френският вътрешен министър Жералд Дарманен се е срещнал вчера следобед с местни префекти и е поискал от тях да разпоредят експулсиранията.

Източникът от полицейския профсъюз каза, че 180 от заподозрените в момента се намират в затвора, а още 51 се очаква да бъдат арестувани в близките часове. Според него Дарманен е поискал също службите на министерството му да проучват по-внимателно хората, които искат да получат бежански статут във Франция.

Действия срещу ислямистката пропаганда в интернет, повече сигурността в учебните заведения

Макрон реши вчера да повиши сигурността на учебните заведения и да засили контрола върху радикалната ислямистка пропаганда в интернет, предаде Франс прес. Държавният глава нареди да се предприемат експедитивни конкретни стъпки срещу ислямистката пропаганда в Мрежата. Той настоя "да се действа бързо, за да не се даде никаква възможност на тези, които се организират, да противодействат на републиканския ред", посочи президентството след съвещание на шестима министри с прокурора, отговарящ за борбата с тероризма, Жан-Франсоа Рикар.

Макрон предвижда засилване на сигурността във и около училищата от началото на учебната година на 2 ноември, като съответните мерки трябва да се подготвят в рамките на 15 дни.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието Жералд Дарманен и Ерик Дюпон-Морети представиха "план за действие, който ще започне да се изпълнява още тази седмица и ще доведе до конкретни стъпки срещу структури, организации или лица, близки до радикализираните среди", разпространяващи призиви на омраза, способни да насърчат атентатите, уточни Елисейският дворец.

Президентът Макрон реши също да се действа незабавно срещу поддръжниците в социалните мрежи на извършения в петък атентат.

От петък са установени 80 поста, които подкрепят деянието на нападателя. Още от понеделник във връзка с тях ще бъдат задействани процедури на полицията и жандармерията, като задържане за разпит и обиски на жилища, допълни френското президентство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа