Френската полиция евакуира бежански лагер, изникнал насред Париж

Френската полиция евакуира бежански лагер, изникнал насред Париж

Френската полиция разтури тази сутрин импровизиран лагер насред Париж, в който живееха от месеци близо 350 мигранти - повечето от Судан, но също и хора от Еритрея, Сомалия и Египет, предаде Франс прес във вторник.

Настанили се след често пъти хаотични лутания под естакада на въздушното метро в северен квартал на Париж, тези мигранти - главно самотни мъже, но и семейства с деца, живееха в твърде нехигиенични условия, отбелязва агенцията. Рано сутринта те стояха спокойно в отцепена зона, очаквайки да бъдат качени в десетина автобуса и откарани в центрове за настаняване около Париж.

След разговори с тях стана ясно, че около 160 души може да подадат молби за убежище, а 200 са "транзитни пътници" и се насочват към други страни, основно Великобритания и северните държави.

Появил се миналото лято, през април т. г. лагерът стремително се разрасна - според неправителствени сдружения, благодарение на мигрантската вълна по италианското крайбрежие тази пролет. Условията в него се влошаваха и положението стана нетърпимо поради липсата на санитарни удобства и недостига на място, съчетани с притока на нови изгнаници.

Санитарната администрация сигнализира през май за опасност от дизентерия и случаи на краста; в сряда полицейските власти съобщиха за риск от епидемия, налагащ бърза евакуация, посочва агенцията.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?