Френската полиция евакуира още един университет, окупиран от протестиращи студенти

Френската полиция евакуира още един университет, окупиран от протестиращи студенти

Още едно висше учебно заведение във Франция - Университетът Рен-2 в региона Бретан, блокиран през април от противници на образователната реформа, бе евакуиран днес от силите на реда "спокойно и без инциденти". Това съобщи неговият президент Оливие Давид, цитиран от Франс прес.

"След продължилото над 4 седмици блокиране на заведението бях принуден да се обърна към силите на реда", заяви той в комюнике.

Решението за евакуиране на Рен-2 - университет с 25 000 студенти, 700 преподаватели и 900 административни служители, "се наложи заради невъзможността да преговаряме с Генералната студентска асамблея и студентските представителни организации", обясни президентът.

Той изрази надежда скоро да бъде отново осигурен достъпът на персонала до работните места, на студентите - до аудиториите и лабораториите, също и да бъдат подготвени "с приоритет" условията за изпитите, насрочени от 17 до 28 май.

Неколкоседмичното брожение из университетите във Франция, някои от които са "окупирани" в знак на протест срещу реформата в достъпа до висше образование, чиито критици виждат в нея опит за въвеждане на "селекция", посочва АФП.

В телевизионно интервю миналия месец френският президент Еманюел Макрон каза, че "професионални подбудители към нарушаване на обществения ред" са замесени в протестите. Той препоръча на студентите, вместо да протестират, да се готвят за изпитите.

След обещания на правителството, че ще може да се държат изпити, редица университети бяха деблокирани от сили на реда. Кабинетът повтори, че е необходимо да се реформира висшето образование, достигнало критична точка.

В момента всеки френски младеж, взел матура и получил диплом за средно образование, има право да продължи в университет - теоретично по свой избор, срещу заплащане едва от неколкостотин евро годишно.

За редица французи това символизира равенството между гражданите, но властите виждат в създалото се положение причината за днешното препълване на университетите. В момента близо 80 на сто от жителите на Франция са дипломирани среднисти и нахлуват във факултети, обучението в които надхвърля техните възможности, допълва АФП.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?