Френската полиция задържа трима заподозрени за атентатите в Париж

Френската полиция задържа трима заподозрени за атентатите в Париж

Френската полиция е задържала трима заподозрени за атентатите в Париж - единия в предградие на столицата, а другите двама - в околностите на Лил.

Информационният канал "И-теле" съобщи, цитиран от БТА, че рано сутринта в едно от парижките предградия е арестуван 29-годишен мъж, заподозрян в логистична подкрепа на терористите, извършили атаките на 13 ноември, при които загинаха 130 души.

Той вероятно е доставил оръжие на ислямиста Абделхамид Абауд, смятан за непосредствен организатор на атентатите.

В околностите на Лил полицията е задържала двама души - мъж и жена, за които има данни, че са продали оръжия на терориста Амеди Кулибали, с чието участие на 7 и 9 януари бяха извършени атентатите срещу редакцията на седмичника "Шарли ебдо", където бяха застреляни 17 души, и в магазина за кашерни храни, където бяха убити четирима души и останалите бяха взети за заложници.

Кулибали беше ликвидиран при операция на специалните части. Задържаният мъж - Клод Ерман, още в началото на годината е бил подследствен заради подозрение в незаконна продажба на оръжия. Той е известен на местните правоохранителни органи и като един от лидерите на лилските десни радикали.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?