Френската прокуратура иска 250 хил. евро глоба за кораба "Добруджа"

Прокурорът на Френската република в Брест Франсоа Нико поиска глоба от 250 хиляди евро по делото срещу капитана на българския товарен кораб "Добруджа", Йордан Големанов, по обвинение в замърсяване на Бискайския залив.

Прокурорът по делото в Изправителния съд е уточнил пред БТА, че поисканата глоба ще бъде приспадната от вече платената гаранция от 300 хиляди евро.

Няколко френски асоциации за защита на околната среда са подали също граждански иск срещу капитана на българския кораб и са поискали парични обезщетения. Франсоа Нико уточни, че поисканата глоба се вписва в контекста на все по-строгото френско законодателство и е свързано с нарасналата чувствителност на френското обществено мнение към замърсяването на морето с нефтени продукти. Адвокатът на българския капитан е изтъкнал хипотезата, че изпускането на отпадните води е вероятно неумишлено и се дължи на погрешна маневра на член от екипажа.

Решението на съда ще бъде обявено на 16 декември.

Корабът "Добруджа" беше арестуван на 30 юли т.г. във френското пристанище Брест. Обвиненията срещу нашите моряци бяха, че са замърсили Бискайския залив. Корабът бе задържан от френската морска префектура в продължение на два дни. "Добруджа" бе освободен срещу 300 хиляди евро парична гаранция, която пое застрахователят на кораба - британската фирма "Пи енд Ай клуб".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: