Френската служба за борба с тероризма предотвратила атентат на Лазурния бряг

Френската Служба за координация на борбата срещу тероризма смята, че е осуетила план за атентат на Лазурния бряг, който предстояло да бъде извършен съвсем скоро от мъж, върнал се от джихад в Сирия. Това съобщи днес Франс прес, позовавайки се на добре информиран източник.

На 17 февруари в град Мандльо-ла-Напул, близо до Кан, са били открити около 900 грама експлозив. Те били намерени в жилището на 23-годишен мъж, разпитван няколко дни по-рано от полицията за изясняване на самоличността му. Мъжът бил свързан с ислямистка групировка, разпаднала се през 2012 г.

Анализите показали, че става дума за ацетонов пероксид, прост експлозив, който може да бъде произведен в домашни условия. Такова взривно вещество е било използвано в атентати като нападението от 2011 г. в мароканския град Маракеш.

Веществото било разпределено в три метални кутийки, едната от които с прилепени към нея със скоч болтове и пирони.

Мъжът е бил свързан с ислямистката мрежа "Кан-Торси", смятана след вълната от атентати във Франция от 90-те за една от най-опасните терористични групировки. Няколко нейни членове са заподозрени в извършването на нападение с граната срещу еврейски магазин в парижкия квартал Сарсел през септември 2012 г.

Тогава мъжът, който готвел сегашния атентат, избегнал последвалите задържания и разпити, довели до разбиването на мрежата.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?